Mít respekt u podřízených je důležité pro chod týmu

Datum publikování na HitPrace.cz: 17. 3. 2023
Mít respekt u podřízených je důležité pro chod týmu

Když povýšíte, ocitnete se najednou ve zcela jiných situacích. Je možné, že své kolegy, potažmo podřízené již znáte, ovšem jejich chování by se mělo vůči vám změnit. Každý podřízený by měl svého nadřízeného respektovat, ale nepleťte si respekt se strachem.

Někdy je náročné si získat respekt a současně důvěru.

Důstojnost a respekt ruku v ruce

Zaměstnanci chtějí být slyšet a být oceňováni. Jedním z mnoha důvodů ukončení zaměstnání je „pocit neúcty v práci“. Než si získáte respekt, musíte se ke svým zaměstnancům chovat důstojně a vděčně. To znamená chovat se ke svému týmu vděčně a být chápavý, ale pevný, když dojde k chybám.

Buďte konzistentní ve svém přístupu

Jednotnost je nezbytná pro spravedlnost a logiku. Naproti tomu nedůslednost plodí podezření a frustraci. Buďte konzistentní ve všech aspektech svého vedení, od zvládání disciplíny až po delegování úkolů. To zahrnuje rozpoznání, když upřednostňujete přítele nebo předjímáte něčí schopnosti.

Jděte příkladem

Pokud chcete, aby vaši zaměstnanci tvrdě pracovali, musíte jim ukázat, že jste dříč. A to není snadné, když jste zavření ve své kanceláři. Jistě, vaši šéfové očekávají, že splníte své manažerské povinnosti. Ale pomohlo by, kdybyste také trávili čas spoluprací se svými zaměstnanci.

Buďte pro svůj tým oporou

Vaší úlohou jako manažera je vést vaše přímé podřízené a být jim oporou. Jako součást týmu se dozvíte o problémech, kterým zaměstnanci čelí, a zjistíte nespokojenost s kancelářskými procesy nebo politikou. Můžete slyšet věci, které vyšší management nebo majitelé firem ne. Buďte zastáncem svých zaměstnanců a najděte řešení, která pro ně fungují a zároveň uspokojí vaše šéfy.

Přiznejte chybu, když ji uděláte

Chyby se stávají. Můžete řešit konflikt zaměstnanců tvrději, než jste chtěli, nebo udělat chybu v plánu. To nejlepší, co můžete udělat, je přiznat si své chyby místo ukazování prstem. Přenášení viny na ostatní ukazuje, že váš tým je nespolehlivý a nedá se vám věřit.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.