Jak přečkat 6 týdnů do první výplaty? Užitečné tipy, ale i rady, čeho se vyvarovat

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 1. 2023
Jak přečkat 6 týdnů do první výplaty? Užitečné tipy, ale i rady, čeho se vyvarovat

Nástup do nové práce znamená cirka 5 - 7 týdnů čekání na první odměnu za pracovní výkon. Jenže po celou dobu čekání na první peníze je nutné fungovat: platit účty, kupovat jídlo, hradit si cestovné a mnoho dalšího. Jenže, jak to udělat, abyste se výplaty finančně dočkali? Nabízí se záloha, půjčka nebo nákupy s odloženou platbou. Na co si dávat největší pozor?

Bude se hodit předchozí rezerva. Proto nepodceňte ani rezervu do budoucna

Jestliže máte naspořeno, je vše v pořádku, a můžete si oddechnout. Avšak tam, kde úspory chybějí, je nutné se poohlédnout jinde. Z toho samozřejmě vyplývá, jak potřebný je alespoň takový finanční polštář, co vám vystačí na několik týdnů. Dlouhodobým ideálem jsou našetřené finance v hodnotě šesti měsíčních příjmů.

Proto i z první výplaty už by měla nějaká částka putovat na spoření. A kam ji posílat? Ukážeme vám, jak poznat nejvýhodnější bankovní účet, k němuž se dá zřídit dobře úročený účet spořicí. Peníze na něm budete mít stranou, proto nebudete pociťovat tak silné nutkání s nimi manipulovat - ve srovnání se situaci, kdy byste si rezervu chtěli držet na účtu běžném.

Půjčka do výplaty ve zdarma provedení může pomoci překlenout čas

Ideální stav už známe: když nastupujete do nové práce, máte našetřeno tolik, abyste do výplaty vystačili. Jenže, život se neskládá z ideálních situací, spíše naopak. Rezerva ve spoustě domácností bohužel chybí. Naštěstí se i tak dá najít snadné a hlavně zdarma řešení: nebankovní společnosti nabízejí půjčky do výplaty, přičemž některé z nich jsou zadarmo.

Které? A jak je poznat? V online srovnávačích, jako je například tento, stačí vyhledat půjčku poskytovanou na cirka 30 dní a s RPSN 0 %. Právě ono RPSN 0 % je indikátorem, který vás ujistí, že peníze od poskytovatele opravdu budete mít na celou výpůjční dobu zdarma. Jinými slovy: vrátíte jen tolik, kolik si vypůjčíte.

Pohlídat si však musíte datum vzetí půjčky, abyste při datu splatnosti už měli výplatu na účtu.

Nejde o žádnou fámu. Nebankovní společnosti poskytují nefalšované první půjčky zdarma, neboť se snaží vyjít vstříc klientům, kteří nedosáhnou na kreditní kartu. Případně těm, kteří se nechtějí ke kreditní kartě uvazovat, jakožto k úvěru na neurčitou dobu platnosti.

Už jste vyzkoušeli tlačítka s odloženou platbou?

Pokud do první výplaty sice vystačíte s běžnými výdaji, ale potřebujete dát větší částku za online nákup, lze využít tlačítko odložené platby. Službu poskytuje například Twisto, Mall Pay nebo Equa Bank (nově Raiffeisen).

Pokud na tlačítko kliknete a vše odsouhlasíte, poskytovatel služby uhradí nákup za vás. A vy pak splácíte. Jestliže stihnete poskytovatelem stanovený termín, bude vše zdarma, žádné nevýšení se nekoná. Jestliže splátku odsunete, počítat musíte s poplatkem navíc.

Opět je tedy důležité nákup načasovat tak, abyste při datu splátky už měli výplatu uhrazenou.

Kreditní karta také může pomoci

Banky poskytují kreditní karty. Některé z nich dokonce bez dokládání příjmů - zde s limitem plateb jen několik desítek tisíc korun. Na překlenutí dlouhých týdnů do výplaty to jistě může stačit. U kreditních karet však hrozí jedno velké nebezpečí:

Jakmile se opozdíte se splátkou, banka většinou zpětně ruší období bez úroků, a tím nenávratně přijdete o zdarma variantu půjčky. Úroky vám totiž banka „napálí“ zpětně od prvního dne, co jste platbu kreditkou realizovali.

Správné načasování platby kreditní kartou se stává téměř životní nutností!

Můžete požádat o zálohu na mzdu

V minulosti poměrně tradice, dnes už se s tím tolik nepotkáváme: záloha na mzdu. Jako zaměstnanec o ni můžete požádat. Ale pozor, zaměstnavatel smí odmítnut vám vyhovět. Zákonná úprava je totiž ponechána na bázi dobrovolnosti.

Zákon zaměstnavateli zálohu na mzdu nepřikazuje, ale ani nezakazuje. Pokud byste hledali oporu v legislativě, navštivte §141 Zákoníku práce (z. č. 262/2006 Sb.). V podstatě stejně je na tom i úprava týdenní mzdy, viz níže.

Někde se vyplácí mzda doslova každý týden

Někteří zaměstnavatelé vyplácejí mzdu na týdenní bázi. Takže pokud si najdete zaměstnání v takové firmě, celý problém odpadá. Na první výplatu čekáte jen několik dní. Nicméně týdenní výplaty se proplácejí spíše u nekvalifikovaných profesí, kde zaměstnanec pracuje za minimální mzdu, nebo v částkách blízko ní.

V zahraničí však už jsou týdenní až čtrnáctidenní výplatní termíny celkem běžné. A to i ve službách a dalších profesích, kde je jednak vyžadována kvalita odvedeného výkonu, jednak předchozí odpovídající vzdělání. Je proto jen na českých zaměstnancích, zda se podaří přimět zaměstnavatele k přijetí podobného modelu - a zda o častější výplatu, než jednou za měsíc, vůbec stojí.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.