Poznáte nejvýhodnější bankovní účet?

Datum publikování na HitPrace.cz: 6. 12. 2022
Poznáte nejvýhodnější bankovní účet?

Banky se dnes předbíhají v tom, která vám nabídne ty nejlepší služby. Problém ale je, že spousta služeb se často tváří, že nejsou zpoplatněny, ale pak zjistíte, že to platí pouze za určitých podmínek. Podle čeho vybrat nejvýhodnější bankovní účet a na co se zaměřit, aby vás nepříjemně nepřekvapily skryté poplatky?

Bankovní účet dnes potřebuje téměř každý. Právě tam chodí každý měsíc výplata, platíme z něj pravidelné poplatky nebo posíláme peníze na spoření. Pokud se teď poohlížíte po novém bankovním účtu, pak byste měli vědět, podle jakých parametrů ho vybrat.

Pozor na skryté bankovní poplatky

Velká část bankovních účtů se totiž může tvářit, že jsou „bez poplatků“, ale tento příslib bývá podmíněn nejčastěji aktivními platbami kreditní kartou, online platbami, výběry a dalšími podmínkami. Někdy je vedení účtu zdarma pouze v případě, že si u banky sjednáte další finanční produkty. Typicky se může jednat o stavební spoření, spořicí účet, nebo dokonce půjčku.

Při výběru si určitě ohlídejte i SEPA platby neboli platby v rámci eurozóny. Právě za ty se často platí a je třeba si to předem ověřit. Stejně tak můžete mít zpoplatněny další úkony, jako jsou například výběry z bankomatu. Než si finálně vyberete běžný účet, je třeba si zjistit následující.

  • Je bezplatné vedení účtu podmíněno jeho aktivním využíváním?
  • Jsou výběry z bankomatu zdarma?
  • Musíte mít další produkty u banky, abyste měli běžný účet zdarma?
  • Jsou zpoplatněny SEPA platby?
  • Budete mít zdarma výběry jen v České republice, nebo i v zahraničí?
  • Budete mít možnost sjednat si i virtuální kartu pro bezpečné platby online?
  • Je internetové bankovnictví jednoduché a intuitivní?

Vyřizujete raději online, nebo osobně?

Záleží i na tom, jak moc bude vaše banka pružná, co se týče vyřizování bankovních záležitostí. Pokud upřednostňujete osobní schůzku na pobočce, pak je lepší, pokud si vyberete banku, která má širokou síť poboček. Většina lidí dnes ale řeší věci raději online. Pokud se řadíte k populaci, která preferuje tento způsob komunikace, pak si ověřte, zda toto daná banka nabízí.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.