Chcete si půjčit, ale zaměstnavatel by se o tom neměl dozvědět? Ukážeme jak na to

Datum publikování na HitPrace.cz: 9. 12. 2022
Chcete si půjčit, ale zaměstnavatel by se o tom neměl dozvědět? Ukážeme jak na to

Potřebovali byste půjčku, ale máte strach, že ji zaměstnavatel využije proti vám, až se o ní dozví? Ukážeme vám jak na to, aby se o úvěru vůbec nedozvěděl. Dnes jsou totiž na trhu poskytovatelé, kteří potvrzení o příjmu podepsané zaměstnavatelem už nevyžadují. A patří k nim i banky.

Jaké máte možnosti úvěrování, pokud nechcete, aby vám zaměstnavatel vystavoval doklad o příjmu?

Oznámit v zaměstnání, že budou mít dluh, to už se pár lidem nevyplatilo. Někteří nadřízení tak získali dojem, že dlužníka mají „v hrsti“ a mohou po něm vyžadovat i jinou práci, než má ve smlouvě, spoustu služebních cest, případně tolik hodin přesčas, kolik snad ani zákon nepovoluje. Proč?

Protože si byli jistí, že zaměstnanec s dluhy nedá výpověď. Přestože se pracovní trh už dost kultivoval, přece jen v lidech dodnes tato obava přetrvává. A se zvyšující se nezaměstnaností bude znova nabývat na svém opodstatnění.

Podívejme se proto, jaké máte možnosti, jestliže se chystáte vzít si větší úvěr na delší dobu, a rozhodně nechcete, aby se o něm nadřízení či přímo zaměstnavatel dozvěděli. Na klasickém trhu s půjčkami najdete dvě možnosti, další dvě mimo trh. Před poslední uváděnou však rázně varujeme!

Půjčka bez potvrzení příjmu - bankovní i nebankovní

Bez potvrzení příjmu? Neděste se, rozhodně to neznamená, že by vám banka či úvěrová společnost půjčily, aniž by znaly vaše pravidelné příjmy. Když nahlédnete na srovnání půjček bez potvrzení příjmu, ihned uvidíte, čím jsou typické: pro posouzení žádosti o úvěr není nutné předložit papírové potvrzení o příjmu podepsané zaměstnavatelem.

Stačí totiž výpisy z účtu za posledních několik měsíců. Každý poskytovatel si přitom sám stanovuje, s kolika výpisy si vystačí. Pro větší sumy bude banka vyžadovat posledních 6 měsíců z bankovního účtu. K vyřízení malé půjčky u nebankovní společnosti může stačit 1 - 2 výpisy z účtu. Někteří poskytovatelé dokonce umějí do vaší historie na účtu nahlédnout sami - stačí jen, abyste jim k tomu dali souhlas.

Jsou na tom banky a nebankovky nějak tratné? Nikoliv! Vedle vašich příjmů totiž uvidí i vaše výdaje jako na zlatém podnose. Díky tomu mohou vysledovat, jestli „netrpíte“ některými škodlivými výdaji, jako je sázení či hazardní hry, a tudíž jestli nejste příliš rizikovým žadatelem. Sledují i případné placení alimentů nebo jiných závazků vně vaší domácnosti.

Předschválená půjčka ve vaší bance

Jestliže máte v bance běžný účet, který aktivně používáte, a zároveň máte podepsané všechny body GDPR, banka vám může nabízet předschválenou půjčku. Pokud je pohyb na vašem účtu odpovídající možnostem schválení alespoň základního úvěru, jistě už se vám v online bankovnictví objevil jako předschválená nabídka k vyřízení.

Ani tady nebudete překládat žádné potvrzení od zaměstnavatele. Jen pozor: že je půjčka předschválená, ještě neznamená, že ji automaticky získáte. Banka kdykoliv může změnit názor - zejména pokud se na účtu v poslední době zhoršil pravidelný rytmus transakcí.

Jestliže vedle práce ještě podnikáte, mohlo by vás zajímat, jakými způsoby se dá financovat vaše podnikání.

Půjčka od známých či příbuzných

Mimo běžný trh s úvěry je první možností půjčka od lidí z vašeho okolí. Rozhodně na ní není nic špatného, jen pozor na sepsání smlouvy. Nikdy smlouvu nevynechejte, i kdybyste si půjčovali jen pár desítek tisíc. Pořádek dělá přátele. A co je papírově dohodnuto, s tím se hůře manipuluje v neprospěch kterékoliv ze stran.

Půjčka od soukromého investora

Soukromí investoři nabízejí půjčky na každém rohu. Pohybují se však mimo běžný trh s úvěry, v šedé, často spíše černé zóně finančního trhu. Česká legislativa přímo zakazuje poskytovat úvěry běžným spotřebitelům jako podnikatelskou činnost, aniž by byl poskytovatel právnickou osobou (firmou) a měl licenci ČNB.

Proto vám soukromý investor dá k dispozici peníze vždycky jen jako peněžitou zápůjčku, na kterou se vztahují naprosto jiná pravidla. Vy ani nebudete moci využít ochranných prvků plynoucích z ochrany spotřebitele, jako jsou například zdarma služby finančního arbitra.

Tuto skupinu úvěrů rozhodně nelze doporučit. Získat se sice dají snadno, ale se splácením pak bývá kvůli vysokým cenám a extrémně nastaveným sankcím docela potíž. Často totiž není jejich cílem vydělat na úrocích, nýbrž na zabaveném a zpeněženém majetku polapeného dlužníka.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.