3 tipy jak přestat prokrastinovat a pustit se do práce

Datum publikování na HitPrace.cz: 3. 12. 2021
3 tipy jak přestat prokrastinovat a pustit se do práce

Prokrastinace je velice známá hlavně těm, kteří pracují na home office, snaží se rozjet vlastní projekt, ale taky studentům a komukoli, kdo na sobě rád pracuje. Naše hlava je roztěkaná, miluje skákat od jedné myšlenky k druhé a to nám brání dokončit svou práci.

Porazit prokrastinaci je sice těžké, ale s našimi třemi tipy vám to půjde mnohem lépe. Ačkoli některé možná dobře znáte, tak na ně zapomínáte a všechno se vám sype na hlavu

Plánujte, zapisujte a všechny myšlenky dávejte na papír

Plánování určitě znáte. A nepodceňujete jej? Váš nejdůležitější úkol hned po ranní kávě by mělo být sepsání alespoň hlavních bodů toho, co hodláte na svůj den stihnout. Pokud si je nezapíšete, podkopáváte nohy sami sobě.  Dost často totiž máme tolik povinností, že nevíme u čeho začít. A pak se občas může stát, že neuděláme vlastně vůbec nic.

Po zapsání nejdůležitějších úkolů budete mít jasno a můžete rovnou vystřelit vstříc povinnostem, nebudete během dne přemýšlet, co byste vlastně měli udělat. 

Může se vám stát, že vám při práci bude hlavou lítat jedna myšlenka za druhou. Nenechte se jimi rozrušit, ale všechny si napište na papír, který si nachystejte na svůj pracovní stůl. Pak se nemusíte bát, že byste na něco zapomněli, a až dokončíte svou práci, budete se moc svým myšlenkám věnovat naplno.

Stanovte si své dlouhodobé cíle co nejvíc detailně

Je vlastně úplně jedno, jestli rozjíždíte byznys, ve kterém chcete vydělat miliony a do deseti let se už jen válet plážích, dokončit vysokou školu a vydělávat sto tisíc měsíčně nebo prostě jen chcete konečně zhubnout a líbit se sám sobě. Jakýkoli cíl máte, určitě ho znáte. A pokud ne, tak si ho pořádně promyslete, protože bez pevně stanoveného cíle se prokrastinuje velice jednoduše. Váš mozek si jednoduše řekne “Proč bych měl teď makat, když ani nevím, co z toho budu mít? Já bych raději hodinu scrolloval Instagramem!” Ideálně si svůj cíl napište nebo namalujte a dejte na viditelné místo, které vás bude nutit šlapat pouze na plyn.

Pro perfektní výsledky potřebujete perfektní odpočinek

Proč v článku o prokrastinaci píšeme o odpočinku? To je jasné jako facka! Pokud nedostatečně odpočíváte, vaše tělo odpočívat bude tak či tak. Pak to bude vypadat tak, že vaše práce nebude na 120 %, ale 60 % a vy s tím prakticky nic nenaděláte. Proto se snažte každý den si najít čas na svůj oblíbený odpočinek, který vám dobije baterky. Nepotřebujete nic velkého, protože kouzlo je v maličkostech! Zajděte si na procházku a soustřeďte se na vůni čerstvého vzduchu nebo na zbarvující se listy na stromech. Pokud máte raději rychlejší tempo, jděte si zacvičit, zaběhat či zaplavat. A pokud naopak mnohem klidnější, tak jen vemte do ruky knihu a zapalte si ke čtení svíčku. Po řádném dobití baterek se budete nejspíš divit, jak od ruky vám práce půjde! 

Tip: Potřebujete podpořit soustředění? Vyměňte kávu za zelený čaj a užívejte si energii, který narozdíl od kávy uvolňuje celý den

Možná sami pořádně nevíte, co je pro vás ten pravý odpočinek, ale rozhodně se snažte na to přijít. Procházkou do lesa ale nic nezkazíte, přece jen kde byste mohli energii načerpat více, než v přírodě?




HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.