Vztahy na pracovišti nejsou vítány

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 3. 2021
Vztahy na pracovišti nejsou vítány

Jistě jste během své pracovní kariéry setkali s párem, jejichž vztah se vyvinul na pracovišti nebo jste „románek“ s kolegyní či kolegou prožili sami. Vztahy na pracovišti nejsou ničím výjimečným z jednoduchého důvodu. S kolegy trávíte více času, než s rodinou či přáteli a občas postačí malé jiskření, které se při přesčasu či firemním večírku vyvine v něco víc. S většinou kolegů máte mnoho společného, a proto není divu, že každé třetí manželství vzniká na pracovišti.

Vztah či románek

Většina firem se snaží vytvořit fungující kolektiv, proto vybírají takové uchazeče o práci, o kterých si myslí, že do stávající kolektivu zapadnou. Fungující kolektiv však s sebou nepřináší jen větší produktivitu, ale také vzrůstající vzájemné sympatie některých pracovníků. Na pracovišti nevzniká jen každé třetí manželství, ale také mnoho nevěr, které často vytváří napětí mezi kolegy, proto se „jednorázovým“ románkům na pracovišti raději vyhýbejte. Pokud však přerostou sympatie v harmonický vztah, může to mít na kolektiv pozitivní vliv. Jeden před druhým se bude chtít předvádět lepšími pracovními výkony nebo si budou vzájemně více pomáhat, což povede k lepším výsledkům celého kolektivu. Navzdory tomu je lepší, když se jeden znich nechá přeložit na jiné oddělení nebo se poohlédne po jiné práci. Problém však nastává ve chvíli, kdy vztah přestává fungovat. Následné „dusno“ se přenáší na ostatní. Většina párů nedovede předejít hádkám a své osobní problémy řeší v práci před ostatními kolegy. Ostatní spolupracovníky tím staví do nepříjemné situace.

Zakázané vztahy na pracovišti

Mnoho zaměstnavatelů vztahy na pracovišti „zakazuje“, což je v rozporu se zákoníkem práce, kdy zaměstnavatel nemá právo nijak zasahovat do soukromí svých zaměstnanců, ovšem konkrétně se zákoník práce o vztazích na pracovišti nezmiňuje. Často je zaměstnavatelem doporučeno, aby jeden z páru zaměstnání opustil. Výpověď z pracovního poměru však zaměstnanec dostat nemůže, neboť navázání partnerského vztahu nijak nesouvisí s výkonem jeho práce.



HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.