Děti sportují méně, než si jejich rodiče myslí. Stále častěji se potýkají s nadváhou i obezitou

Datum publikování na HitPrace.cz: 21. 2. 2021

Rodiče si myslí, že jejich děti mají dostatek pohybu. Žádnému sportu se však ti nejmladší členové rodiny většinou nevěnují a tloustnou. Sportuje pouze 37 % dětské populace, většinou se jedná o fotbal, cyklistiku, florbal a běh. Vyplývá to z průzkumu společnosti MultiSport Benefit.


České děti se sportu nevěnují tolik, jak si představují jejich rodiče. Ačkoliv totiž 71 % rodičů uvádí, že jejich děti mají pohybu dostatek, vzápětí přiznávají, že pouze 37 % dětí se aktivně věnuje nějakému sportu. „Protichůdné zjištění z úst rodičů je překvapující, a to zejména v době lockdownů, kdy mají rodiče své děti takřka 24 hodin denně pod kontrolou. Rodiče si pravděpodobně nechtějí přiznat, že své děti ke sportu nevedou a neprovozují rodinné sportovní aktivity. Nízké procento sportujících dětí představuje vážné zjištění a je na něj třeba upozorňovat,“ říká Marián Škripecký, Country manager MultiSport Benefit pro Českou republiku.


Mezi nejoblíbenějšími dětskými sporty se již tradičně umisťuje fotbal (21 %), cyklistika (11 %), florbal a běh (shodně 9 %). V těsném závěsu se objevuje i tenis, plavání, tanec či atletika. U dospělých sportovců jsou přitom nejpopulárnější procházky a výšlapy do hor, cyklistika, plavání a běh. V provozovaných sportech se většina dospělých s dětmi nestřetává a dospělí tak nechávají určité sportovní aktivity v gesci kroužků a klubových aktivit. „V dětském sportu je zásadní děti ke sportu aktivně vést a ukazovat jim, že pohyb je především o zábavě a odreagování. Často se stává, že děti pohybové kroužky po roce opouští a dokonce se jim pohyb znechutí. V době, kdy je provozování kroužků takřka znemožněno, je role rodičů ve sportovní výchově ještě důležitější. Nelze ale přehlížet, že možnosti pohybu jsou nyní pro dospělé i děti velmi omezené,“ dodává Škripecký.



Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.