Pandemie koronaviru ještě zrychlila změny na trhu práce

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 2. 2021

Na jedné straně již 225 milionů lidí po celém světě ztratilo vlivem pandemie svá zaměstnání, na druhé straně firmy nemohou najít vhodné pracovníky na svá otevřená pracovní místa. Pandemie ještě zrychlila změny na trhu práce, které nastartovala technologická disrupce. Prohlubují se nerovnosti, ohrožených skupin přibývá. Řešením jsou rekvalifikace, re-skilling, up-skilling a inkluze. Kromě dovedností zaměstnanců se ale nesmí zapomenout na zdraví a well-being.


Tradiční Světové ekonomické fórum (WEF) ve švýcarském Davosu letos proběhlo v tradičním termínu 25. - 29. 1. 2021 virtuální formou. Setkání světových leaderů přineslo mnoho klíčových diskuzí a témat z aktuálního světa.


Davos Agenda


Pandemie COVID-19 ukázala, že žádný člověk, ani žádná instituce sama o sobě nemůže samostatně řešit ekonomické, environmentální, sociální nebo technologické výzvy globalizované společnosti. Pandemie urychlila změny, které byly patrné již před jejím vznikem. Stojíme na kritickém rozcestí. Jak se můžeme v celém světě vyvarovat chyb, které se staly v roce 2020? Jak můžeme získat důvěru lidí, uskutečnit rychle zásadní rozhodnutí a nastavit nové priority?


WEF vyzvalo globální leadery k tomu, aby reflektovali nové výzvy, aby pomohli definovat rizikové oblasti a spoluvytvářet nové principy, zásady či politiky a svými dostupnými možnostmi pozitivně ovlivňovali lidi ze všech vrstev společnost tak, aby naše společná globální budoucnost byla udržitelná, soudržná a více inkluzivní.


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.