Proč zavádět HR procesy

Datum publikování na HitPrace.cz: 9. 12. 2020

Z jakého důvodu bych se vůbec měla o něco takového zajímat? Pokud jsem podnikatel a mám zaměstnance, tak to stojí za zamyšlení. Proč? Protože budu mít ve firmě pořádek a ten pořádek a jasné postupy mně vydělají více peněz. A to možná už stojí za úvahu.


Ať už dělám cokoliv mohu to dělat dobře a nebo špatně. Pokud se rozhodnu, že si postavím dům, většinou nezačnu od střechy, ale od základů.


Stejně postupuji, když chci zaměstnat lidi. Musím si to nejdříve velmi pečlivě rozmyslet a propočítat. Není žádná ostuda, když v momentu, kdy si to spočítám, dojdu k závěru, že ještě na to prostě nemám. Lepší je si to přiznat hned a počkat si, až mi to situace dovolí, než nabrat lidi a pak je zase propustit.


To je ten první krok. Přemýšlet a až poté konat.


A teď k těm procesům


Proces možná zní strašně vznešeně, ale je to prostě postup. Co musím udělat nejdříve, co následuje, co musím zvážit, než udělám další krok. Představte si, když třeba něco vaříte nebo pečete.


Musíte mít ty správné ingredience (lidi) a postupovat podle receptu (proces). Jinak z toho koláče budou třeba kuličky. Mám s tím osobní zkušenost. Moje máma neumí péct. Vždy, když se o to pokoušela, připravila jakési kuličky, obalené v kokosu.-). No hrůza, nedalo se to jíst, ale snažila se!


Abychom neměli obligátní kuličky v kokosu, i když jsme se snažili, musíme postupovat systematicky. Pokud se pustíme se do zaměstnávání lidí, tak už před tím, než lidi nabereme, musíme přesně vědět koho hledáme a co bude dělat. Dále kde zaměstnance najdu, kdo mi pomůže, jak postupovat, kolik to stojí, co musím zajistit, abych splnil zákonné požadavky atd.


Zdroj: HR News
Zprávy a novinky z HR