Zbavte se špatných stravovacích návyků v práci

Datum publikování na HitPrace.cz: 20. 5. 2020

Může vám změna pracovního prostředí a návyků pomoci na cestě k lepšímu zdraví? Výzkum říká, že ano. Máte někdy pocit, že se vaše pracoviště spiklo proti vám a pokusům o zdravější stravování? Možná ano a věřte, že v tom nejste sami. Dospělí tráví v průměru 8,5 hodin denně prací a činnostmi souvisejícími s prací. A stále více těchto pracovníků trpí nadváhou nebo obezitou. Přitom stačí jen několik jednoduchých změn a zbavíte se nejen přebytečných kilogramů, ale také únavy nebo podrážděnosti.

Vyhoďte misku se sladkostmi

vyměňte za misku s ovocem. Ukázalo se, že pouhým přesunutím bonbónů z vašeho stolu nebo jeho vložením do šuplíku se výrazně sníží spotřeba sladkých pochoutek. Naopak výrazně umístěná ovocná mísa podporuje chuť ke zdravé svačině.

Pozor na automaty Automaty

do značné míry vydávají lehká jídla s vysokým obsahem cukru, soli a kalorií a nízkou výživnou hodnotou. Když vás zasáhne odpoledne hlad, obejděte automat velkým obloukem.

Jídlo si naplánujte

Když si přinesete zdravé jídlo z domova, předejdete tak mnohým pokušením. V zásuvce u stolu mějte připravené müsli nebo oříšky. Chlazené občerstvení může zahrnovat jogurt, syrovou zeleninu, čerstvé ovoce - všechny zdravější alternativy k „dobrotám“ vašich spolupracovníků.

Přestaňte jíst sami u svého stolu

Stále více lidí jí svůj oběd sami. Stravování se spolupracovníky může zlepšit vztahy na pracovišti i celkový pracovní výkon - oboustranně výhodné. Další alternativa? Vyjděte ven na procházku. Zanechá vám méně času na konzumaci velkých porcí.

Nezapomínejte pít

Dokonce i mírná dehydratace může nepříznivě ovlivnit vaši paměť a zvýšit úzkost a únavu, čímž se připraví půda jak pro snížení pracovního výkonu, tak pro „něco na chuť“. Láhev s vodou mějte vždy po ruce, abyste mohli pít po celý pracovní den. Pití vody namísto slazené limonády vám ušetří asi 240 kalorií.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová