Získejte dotaci od ÚP na rozjezd svého podnikání

Datum publikování na HitPrace.cz: 30. 1. 2020

Jste již nějakou dobu registrovaní na úřadu práce a nedaří se vám najít zaměstnání, které by vás nejen uživilo, ale také naplňovalo? Máte svůj podnikatelský sen, ale chybí vám počáteční kapitál k jeho rozjezdu? Zkuste si zažádat o dotaci pro vytvoření společensky účelného místa zřízeného uchazečem o zaměstnání za účelem výkonu samostatně výdělečné činnosti.

Podmínky k získání dotace   

Získat dotaci není snadné a i když splníte všechny podmínky a svůj podnikatelský plán obhájíte před komisí, stále nemáte vyhráno a dotaci získat nemusíte. 

Základem k žádosti o dotaci pro vytvoření společensky účelného místa zřízeného uchazečem o zaměstnání za účelem výkonu samostatně výdělečné činnosti – nezkoušejte se v složitém názvu pitvat – je evidence na úřadu na práce, čistý trestní rejstřík a čistá podnikatelská historie. Než se však rozeběhnete na příslušný úřad práce vyplněnou žádostí, musíte absolvovat podnikatelský kurz a úspěšně ho dokončit.

K žádosti také potřebujete ekonomickou rozvahu na jeden kalendářní rok, potvrzení o způsobilosti podnikat v konkrétním oboru (živnostenský list atd.), bankovní účet, seznam předpokládaných nákladů. 

Důkladně připravený podnikatelský plán  

Abyste svou žádost před komisí úspěšně obhájili, připravte si důkladně svůj podnikatelský plán. 

Základem je, v jakém oboru budete podnikat a jaká je vaše cílová skupina. Uvědomte si, že svůj plán budete popisovat lidem, kteří vašemu zcela tak nerozumí, proto ho vysvětlujte jednoduše, do odborností příliš nezabíhejte. Navrhněte způsoby, jak oslovit, co nejvíce klientů nebo zákazníků a proč by se měli na vás obracet. Dnešní podnikání se neobejde bez efektivní reklamy, vymyslete způsob propagace a prezentujte ho. 

Výše dotace

Ve své žádosti si nežádáte o konkrétní sumu a ani o ní nerozhodujete. Maximální částka, kterou můžete získat je šestinásobek průměrné mzdy v Česku, což pro rok 2019 je 174 762 Kč.  


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová