Téměř třetina občanů neví o digitálních službách veřejné správy, jak zjistil průzkum společnosti Accenture

Datum publikování na HitPrace.cz: 24. 9. 2019

Většina (61 %) občanů, kteří používají digitální služby veřejné správy, je s touto zkušeností spokojená, jak ukázal výsledek průzkumu společnosti Accenture, který probíhal ve více zemích. Téměř jedna třetina (31 %) dotazovaných občanů ale uvedla, že digitální služby veřejné správy nepoužívá nebo neví, jak k nim získat přístup.

Cílem průzkumu – který dotazoval více než 5 000 občanů v Austrálii, Německu, Singapuru, Velké Británii a USA – bylo zjistit úroveň účasti občanů na digitálních službách veřejné správy, současný stav nabídky těchto služeb a zapojení umělé inteligence (AI) a jiných inovativních technologií v poskytování služeb veřejné správy.

Polovina (51 %) respondentů uvedla, že by digitální služby veřejné správy využívali více, pokud by měli přístup k většímu množství služeb veřejné správy z online portálu. U nadpoloviční většiny respondentů (56 %) by důvěra ve vládu a veřejné instituce vzrostla, pokud by tyto instituce lépe komunikovaly, jak mohou technologické inovace, které využívají, zlepšit život občanů.

„Jedním z prvních kroků, které vládní instituce mohou učinit, aby bylo vnímání veřejnosti lepší, je jednoduše převést služby do online módu a propagovat ty, které jsou na digitální platformě momentálně k dispozici,“ řekl Mark Lyons, který vede sekci veřejných služeb v Accenture. „Informováním občanů o nabídce služeb a digitálních inovacích by veřejné instituce vzbudily větší důvěru a lidé by tak online služby využívali více.“


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.