Jak se nezbláznit z práce

Datum publikování na HitPrace.cz: 9. 8. 2019

Znáte ten pocit, kdy už zkrátka cítíte, že je toho na vás moc, ale práce nepočká a vy chtě nechtě musíte pokračovat? Nižší míra stresu není čas od času na škodu a je i zdravá, horší situace však nastává, když k nadměrné psychické zátěži dochází pravidelně a dlouhodobě. Také spolu s pocitem, že snaha není dostatečně oceněna, může snadno dojít k syndromu vyhoření, který je charakteristický poklesem výkonnosti, absolutní ztrátou zájmu o profesi či depresemi. Situace může být ještě těžší, když si člověk své vyčerpání sám nepřipouští a pokračuje v tempu, které je dlouhodobě neúnosné. 

„V práci občas vyhoří každý, naše představa se s realitou nikdy stoprocentně nepotká. Přizpůsobujete se, měníte názory, ale všichni se dostaneme do situace, že nevíme kudy kam. Prázdno. To je normální. Z dlouhodobého hlediska lze pouze změnit své vnitřní nastavení a hranice mezi vaší osobou, společností a s tím související prací,“ domnívá se Stanislav Petříček,, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Pracovat až příliš je tak trochu i trendem současné doby. Mnoho lidí se dokonce chlubí tím, kolik přesčasů za měsíc odpracují, kolik termínů musí stihnout a jak urputně jsou své práci zavázáni. Ve skutečnosti na tom ale nic k chlubení není a nezdravá posedlost prací je závažným problémem.



Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.