Co-working či sdílené pracovní prostory: pracoviště budoucnosti?

Datum publikování na HitPrace.cz: 12. 7. 2019

Využívání sdílených pracovních prostor, tzv. co-working, je momentálně na vzestupu. Může to být vhodný benefit pro zaměstnance a společnosti zvažují, zda je lepší vytvořit pracovní nabídku s výkonem práce na jednom konkrétním místě nebo raději přemístit své zaměstnance do sdílených pracovních prostor. Podle náborových odborníků Hays, existuje několik výhod a nevýhod, které je třeba zvážit.

„Společné pracovní prostory už dávno nejsou jen pro začínající podniky, velké společnosti si začínají tento fenomén osvojovat, ale rozhodně to nemusí být vhodné pro každého,“ říká Ladislav Kučera, ředitel společnosti Hays pro Českou republiku.

Podle nejnovějšího vydání časopisu Hays Journal, který se této problematice věnuje, se síť sdílených pracovních prostor rychle rozrůstá. V roce 2017 bylo na celém světě k dispozici 11 790 sdílených pracovních prostor, které využívalo 1,74 milionu pracovníků. Do roku 2022 se očekává nárůst počtu zaměstnanců ve sdílených prostorách na 5,1 milionů.

Jednou z výhod využívání sdílených prostor je vytváření nových kontaktů a příležitostí. Některé společnosti využívají také sdílené pracovní prostory pro pořádání pravidelných společenských akcí, wellness sezení, uvádění nových produktů na trh či setkávání s investory. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.