Chci přidat: Jak si správně říct o zvýšení platu?

Datum publikování na HitPrace.cz: 11. 6. 2019

Pracujete ve společnosti již nějakou dobu a máte pocit, že si zasloužíte zvýšení platu? Jste pro ní přínosem, neustále přicházíte s novými nápady, zůstáváte i po své pracovní době, pokud je to potřeba, ale cítíte se nedocenění? Mnoha zaměstnavatelům  často nedojde, jaký „poklad“ ve svém zaměstnanci mají nebo se jim do přidání peněz nechce a vám nezbude nic jiného než dál mlčet nebo si zvýšení platu říci. 

Zahoďte ostych

Mnoho zaměstnanců si o zvýšení platu neřekne, protože je jim to „trapný“, jak často sami říkají. Přitom mnoho zaměstnavatelů od svých zaměstnanců často očekává, že si o zvýšení platu řeknou, zejména ze začátku nového roku, kdy dochází k ročnímu zúčtování a ohlédnutím za ukončeným rokem. Ve většině firem na konci nebo počátku roku dochází k velké schůzi nebo mítinku. Pokud se při něm dočkáte pochvaly, je to ideální chvíle si o zvýšení platu říci.

Při argumentování buďte konkrétní

Než se k nadřízenému vypravíte s žádostí o zvýšení platu, dobře si připravte své argumenty. Nikdy nezmiňujte známé, kteří dostali přidáno nebo rodinu, která žije jen z vašeho platu. Vyzdvihněte své pracovní úspěchy. Používá se ve firmě nějaký váš zlepšovací návrh? Přivedli jste nové klienty? 

Školíte nové zaměstnance, ačkoliv to nemáte v popisu práce? Pokud pracujete ve větší společnosti. 

Vaše argumenty pravděpodobně použije váš nadřízený na vyšších místech. 

Zjistěte si, jaký je zájem o vaší profesi, ale dejte si velký pozor, abyste tento argument nepoužili jako výhružku. Výhružkami nikdy neuspějete a mohli byste o svou práci přijít. 

Zkuste si žádost nanečisto

Při rozhovoru buďte klidní, ale pevní. Mluvte milým příjemným hlasem. Když vás zaměstnavatel odmítne, potlačte vztek. Je možné, že se mu vaše argumenty rozleží v hlavě a v dalších měsících přidáno dostanete. Zeptejte se, co můžete udělat pro to, aby jste zvýšení platu dočkali.

Zkuste si svou žádost nacvičit před zrcadlem nebo někým z rodiny či přátel. Váš hlas bude před nadřízeným jistější. 


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Petra Hornová