62 % firem zpracovává zaměstnanecká data, pouze třetina zaměstnanců má k tomu důvěru

Datum publikování na HitPrace.cz: 18. 2. 2019

Firmy musí odpovědně zacházet s údaji o zaměstnancích, posílí tak jejich důvěru a své zisky, říká studie společnosti Accenture.

Studie Accenture Strategy nazvaná „Decoding Organizational DNA“ (Odhalování firemní DNA) říká, že více než 62 % firem využívá nové technologie ke shromažďování a vyhodnocování údajů o svých zaměstnancích a jejich práci. Získávají tak praktické poznatky – od kvality práce a způsobu spolupráce po bezpečnost zaměstnanců a kvalitu pracovních podmínek. Ale pouze necelá jedna třetina (30 %) zaměstnanců má důvěru v to, že se s jejich údaji nakládá odpovědně.

Využívání nových zdrojů dat o pracovnících také snižuje důvěryhodnost firem v očích jejich zaměstnanců, uvedla to více než polovina (52 %) z nich. Nedávné skandály kvůli zneužití údajů vedly 64 % respondentů k obavám z toho, že jejich údaje mohou být podobně ohroženy. Dobrou zprávou je, že 92 % pracovníků souhlasí se shromažďováním dat o nich a o jejich práci. Ale pouze pod podmínkou, že to zlepší jejich produktivitu nebo pracovní podmínky, případně pokud pro ně z toho vyplynou nějaké osobní výhody. Více než šest z deseti zaměstnanců (62 %) by osobní údaje o své práci vyměnilo za nějakou výhodu, odměnu nebo benefit přizpůsobený jejich potřebám a 61 % by tak učinilo výměnou za příležitosti k učení a rozvoji přizpůsobené jim na míru. 


Zdroj: Personalista.com
Otevřený internetový HR magazín.