Výplata nedorazila? Ozvěte se co nejdříve!

Datum publikování na HitPrace.cz: 25. 8. 2023
Výplata nedorazila? Ozvěte se co nejdříve!

Jednou z výhod zaměstnání je pravidelná výplata. Narozdíl od živnostníků, na ni mohou zaměstnanci spoléhat. Ale stejně jako kdekoliv jinde v životě, i u zaměstnavatele může dojít k chybě v odeslání výplaty. Nebo ke zpoždění. Co dělat, když výplata nedorazila?

Stalo se to poprvé? Ozvěte se zaměstnavateli co nejdříve

I mistr tesař se někdy utne. I s výplatou mezd mohou nastat komplikace. Na účtu zaměstnavatele nemusí být dostatek prostředků k uhrazení všech výplat, v příkazu k platbě mohlo dojít k chybě, třeba i jen k nesprávně zadanému datu platby. Možností je samozřejmě mnohem více.

Ale příčina až tak důležitá není. Důležitější teď bude vaše reakce, a fakt, zda právě není celozávodní dovolená. Jakmile zjistíte, že peníze z výplaty nedorazily, okamžitě se ozvěte. Nejprve lidem, kteří se o výplatu starají. Pokud nebude možné je kontaktovat, jděte cestou svého nadřízeného. Zaměstnavatel má povinnost situaci neprodleně řešit.

Jak si poradit, když jste s penězi počítali na přesné datum?

Doposud chodila výplata jak podle švýcarských hodin, a tak jste si měli bez problémů nastaveny odchozí povinné platby hned na následující den po datu výplaty? Jestliže se peníze na cestě od zaměstnavatele něčím zpozdily, může to znamenat dost nepříjemný problém.

Zjistěte, zda všechny platby, co máte nastaveny, půjdou odložit. Jestli ano, máte vyhráno. Jenže co dělat, když odklad povolen nebude? Nebo za příliš vysoký poplatek? Rychlým řešením je v takových případech půjčka. Nejlépe zdarma první půjčka před výplatou, poskytovaná na 30 dní, bez navýšení. Rozumíte tomu správně: vrátíte jen částku, kterou jste si vypůjčili.

Vyřízení je u tohoto úvěru snadné a rychlé, takže peníze můžete mít na účtu do několika minut od odeslání žádosti. Tím se zažehnají problémy hrozící pozdním odesláním kterékoliv z vašich povinných plateb. A než dojde na datum splatnosti půjčky, výplatu už budete mít na účtu. Splatit můžete předčasně zdarma, netřeba čekat celých 30 dní.

Jak se mohou nebankovním společnostem vyplatit půjčky zdarma?

Možná si právě říká, jak je možné, že jsou na trhu půjčky zdarma, ještě k tomu nebankovní? Jde vlastně o alternativu pro hůře dostupnou kreditní kartu od banky. Ale u nebankovka nabídne peníze zdarma jen jednou - opakovaná půjčka už je za peníze.

Zdarma varianta slouží jako reklama, tahák ke klientskému otestování daného nebankovního poskytovatele. Dává vám tím příležitost vyzkoušet ho: že opravdu drží podmínky stanovené ve smlouvě, a žádné peníze navíc nebude u splacení půjčky vyžadovat.

Vy, jakožto žadatel o půjčku, který potřebuje jen jednorázové peníze na překlenutí doby, než přijde zpožděná výplata, však využijete jen této reklamní nabídky na půjčku zdarma.

Zaměstnavatel neodeslal výplatu už poněkolikáté? Hledejte nového

Jestliže jste v situaci, kdy zaměstnavatel neplatí už několikátý měsíc, nebo se výplata zpozdí několikrát do roka, přemýšlejte o odchodu jinam. Spoléhat se na to, že se zaměstnavatel - neplatič změní, je dost riskantní. Jde o jednu z typických situací vedoucích k opuštění práce.

Jestliže čelíte jen občasným opožděným platbám, a v práci jste jinak spokojeni, může být nejjednodušším řešením posunutí vašich povinných plateb až na konec kalendářního měsíce. Navíc se zajistěte dostatečným finančním polštářem (úsporami), abyste snáze čelili opakujícím se zpožděním.

Zaměstnavatel v insolvenci? Od Úřadu práce můžete dostat až 181 590 Kč

Dalším důvodem k nevyplácení mzdy může být platební neschopnost zaměstnavatele. V této situaci dokáže zaměstnancům pomoci stát. Celkem smíte z Úřadu práce obdržet v této životní situaci až 181 590 Kč. Takto je stanoven strop pro pomoc zaměstnancům insolventních zaměstnavatelů.

Pro každého zaměstnance je samozřejmě jiná, odvíjí se od zaměstnancovy mzdy, stropem je 1,5násobek rozhodné částky stanovované Ministerstvem práce a sociálních věcí. Rozhodnou částkou je průměrná mzda v národním hospodářství za předchozí kalendářní rok.

Výplatu provádí Úřad práce, po dobu tří měsíců. Nezapomíná přitom ani na příslušné srážky ze mzdy a jejich odvod k patřičným institucím. Nemusíte se díky tomu strachovat o odvedení zdravotního a sociálního pojištění, nebo daně z příjmů, případně i (vašich) exekučních nebo insolvenčních srážek.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.