10 nejčastějších chyb během pohovorů

Datum publikování na HitPrace.cz: 2. 10. 2026
10 nejčastějších chyb během pohovorů
10 nejčastějších chyb během pohovorů

Pohovory jsou stresující záležitostí pro většinu z nás. Abychom vám pomohli zvýšit své šance na úspěch, přinášíme vám seznam 10 nejčastějších chyb, kterých byste se měli vyvarovat během pohovoru.

  1. Špatná příprava - Nedostatečná příprava na pohovor může vést k tomu, že nebudete schopni odpovědět na otázky týkající se firmy nebo pozice, o kterou se ucházíte. Před pohovorem si udělejte důkladný průzkum o zaměstnavateli a pozici.
  2. Špatný první dojem - První dojem je velmi důležitý a těžko se mění. Ujistěte se, že dorazíte na pohovor včas, jste upravení a přátelští.
  3. Nedostatek sebejistoty - Během pohovoru je důležité projevit sebejistotu a přesvědčit zaměstnavatele, že jste tou správnou volbou. Nenechte se ovlivnit nervozitou a buďte sami sebou.
  4. Špatná komunikace - Mluvte jasně, stručně a srozumitelně. Vyvarujte se používání slangových výrazů nebo zbytečných vět.
  5. Negativní postoj - Vyhněte se negativnímu hodnocení svých předchozích zaměstnavatelů nebo kolegů. Zaměstnavatelé hledají kandidáty s pozitivním přístupem.
  6. Zanedbání otázek - Připravte si otázky, které chcete položit během pohovoru. To ukáže váš zájem o pozici a firmu.
  7. Přerušování - Nepřerušujte svého rozhovorového partnera, nechte ho dokončit myšlenku nebo otázku, než začnete odpovídat.
  8. Nadhodnocení schopností - Buďte upřímní ohledně svých schopností a zkušeností. Pokud se budete předstírat, že umíte něco, co neumíte, může to vést k problémům v budoucím zaměstnání.
  9. Nejasná motivace - Zaměstnavatelé chtějí vědět, proč jste se rozhodli ucházet o práci právě u nich. Buďte připraveni vysvětlit, co vás na pozici nebo firmě zaujalo.
  10. Špatná reakce na kritiku - Během pohovoru může dojít k situaci, kdy vám bude sdělena kritika nebo negativní zpětná vazba. Buďte připraveni přijmout ji s pokorou a ukázat, že jste ochotni se zlepšovat.

Pokud se vyvarujete těchto chyb, zvýšíte své šance na úspěch v pohovoru a získání nového zaměstnání. Připravte se, buďte sebejistí a úspěch je na dosah ruky!


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.