Jak poznat, kdy je vhodné pracovní nabídku odmítnout

Datum publikování na HitPrace.cz: 21. 4. 2023
Jak poznat, kdy je vhodné pracovní nabídku odmítnout

Ať už byl váš důvod nezaměstnanosti jakýkoliv, jistě pocítíte radost, když objevíte nabídku práce přesně pro vás. Po odeslání vašeho CV se náborář ozve s pozváním na výběrové řízení nebo pohovor a vaše radost se zdvojnásobí. Buďte však obezřetní a opatrní, ne všechny nabídky práce musí vyhovovat vašim preferencím.

Platové ohodnocení neodpovídá vašim zkušenostem

Je zřejmé, že musíte vyjít s penězi a v ideálním případě byste chtěli vydělat více, než jen stěží pokrýt své účty každý měsíc. Pokud vám ale mzda nestačí pokrýt základní výdaje a pokusili jste se bezvýsledně vyjednat vyšší plat, je pravděpodobně dobré nabídku odmítnout.

Výjimkou může být situace, kdy měníte kariéru ve středním věku a začínáte znovu na základní úrovni.

Benefity jsou pro dlouhodobé zaměstnance

V pracovní nabídce je plno úžasných benefitů, které jsou lákadlem – stravenky, příspěvek na penzijní spoření, příspěvek na kulturu a sport, dojíždění, ale všechny tyto benefity jsou pro zaměstnance, kteří ve firmě pracují delší dobu. A tou dobou se myslí několik, například šest, let.

Pokud vám nárok na benefity nevzniká po zkušební době, či nejpozději za rok, není to lukrativní nabídka práce.

Nenabízí, co potřebujete

Každý má na svém pracovním seznamu jiné „nezbytné položky“. Může to být schopnost pracovat na dálku několikrát týdně (trvale), nebo možná chcete flexibilní pracovní dobu, abyste mohli být nablízku dětem. Ať už je to cokoli, pokud toto „nezbytné“ není v nabídce práce, možná ji budete chtít odmítnout.

To neznamená, že nabídka práce bude nebo by měla být perfektní. Zvažte, bez čeho se neobejdete, buďte otevření kompromisům.

Pracovní povinnosti nejsou jasně specifikované

Někdy nejsou nabídky práce dobře popsané. Stejně se hlásíte s tím, že vám náborář práci vysvětlí, ale to se nestalo. Nyní máte nabídku, ale nemáte ponětí, co je konkrétní náplní pracovní pozice. Název pracovní pozice vám řekne některé věci, ale ne vše, o práci. Pokud jste prošli celým procesem pohovoru a stále nevíte, co práce obnáší, měli byste si buď zjistit více informací, nebo práci předat dál.

Není moudré přijmout „tajemnou“ práci. Pro začátek je tu šance, že to, co jste si mysleli, že budete dělat, a to, co skutečně děláte, jsou natolik odlišné, že z práce nic nezískáte. Nebo skončíte nešťastní a znudění, protože práce je tak odlišná od vašich očekávání.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.