Je tetování při hledání práce stále problém?

Datum publikování na HitPrace.cz: 7. 4. 2023
Je tetování při hledání práce stále problém?

Pryč jsou doby, kdy se na potetovaného člověka pohlíželo skrz prsty. Tetování se stalo běžnou součástí zdobení těla a dalo by se říci, že jsou dokonce považována za umělecká díla. Nepřijmout člověka na pracovní pozici jen kvůli tetování učiní v dnešní době asi jen „blázen“. Naopak, v některých oborech mohou tetovaní lidé přitáhnout generaci lidí, o kterou stojíte. Máte tetování? Nebojte se hlásit i na pracovní pozice, kde bylo dříve nevhodné.

Časy se změnily

To, co bývalo znakem divokých motorkářů a vězňů, dnes lidé vnímají spíše jako způsob vyjadřování. Tetování není tak odsuzováno jako kdysi a postoje k nim se rozhodně změnily, protože si lidé uvědomují, že tetování nedělají z někoho méně skvělého člověka.

Je relativně normální vidět muže i ženy s velkým tetováním nebo s celým rukávem a jen málokoho to pohoršuje. Ve skutečnosti dobře zpracovaný rukáv vyvolává projevy obdivu.

Pravděpodobně vás dokonce obsluhoval někdo s tetováním ve vašem místním supermarketu nebo restauraci rychlého občerstvení a možná jste si to ještě neuvědomili. Přiznejme si to; tetování jsou všude a nejsou to vizuální poutače jako kdysi, když bylo mnohem méně běžné.

Existují ale případy, kdy náborář přijme potetovaného člověka a při návštěvách nejvyššího vedení či obchodních partnerů ho na chvíli „uklidí“.

Tetování na obličeji

Mezi lidmi rozhodně existuje názor, že některé umístění tetování je společensky přijatelnější než jiné.

Zdá se, že největší problém, který lidé mají ohledně umístění tetování, je krk a obličej. Zatímco ostatní části těla jsou považovány za v pořádku, lidé považují tetování na krku a obličeji za téměř zastrašující.

Je to více než pravděpodobné na základě předsudků lidí a na tom, že tetování na obličeji není v současnosti považováno za společensky nebo profesně přijatelné.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.