5 tipů, jak připravit byt k pronájmu

Datum publikování na HitPrace.cz: 6. 3. 2023
5 tipů, jak připravit byt k pronájmu

Snad každý vlastník bytové jednotky ji chce pronajmout za co největší finanční obnos. Jak dosáhnout toho, aby váš byt dobře vypadal, plnil všechny funkce bez zkrácené doby životnosti vybavení a vynesl vám co nejvíce peněz a nájemníkovo štěstí?

1. Dejte si práci s opravami

Nemusíte se nutně hned pouštět do náročné rekonstrukce celého bytu. Stačí, když zkontrolujete stav veškerého vybavení: topení, kotle či těsnění oken. Pokud je potřeba něco opravit, udělejte to pořádně a obloukem se vyhněte fušerákům, kteří by vám dopomohli akorát k začarovanému kruhu korekcí a renovací.

2. Vzhled prodává

Když jsou všechny vážné nedostatky opraveny, zaměřte se na estetickou část své nemovitosti. V prvé řadě byste měli nechat buď vyčistit, nebo rovnou odstranit koberce, vymalovat, vyměnit žárovky, vyčistit odpady apod. Zkrátka vrhněte se na velký úklid, ať je byt reprezentativní a zájemcům hned padne do oka.

3. Nábytek neřešte

Lámete si hlavu nad tím, jakým nábytkem byt vybavit? Tak s tím přestaňte. Dnešní nájemníci si nejraději volí mobiliář dle svého vkusu, často již nějaký mají. Pokud přece jen chcete zvýšit hodnotu bydlení, investujte do kvalitního sporáku a trouby a do koupelny umístěte pračku. Míru vybavenosti nechte na výsledek diskuse se zájemci. Ideálně mějte nějaký prostor, kam si nežádoucí vybavení po čas pronájmu uschováte.

4. Stanovte výši pronájmu

Podstatnou náležitostí v přípravě bytu na pronájem je stanovení výše nájemného. Cena by neměla být ani příliš vysoká, ale ani nízká. Zlatý střed o vás jakožto majiteli vypoví, že jste solidní, a lépe se vám tak budou hledat spořádaní nájemníci. Výši nájemného odvodíte od:

  • velikosti bytu,
  • lokality,
  • technického stavu,
  • vzhledu,
  • něčeho navíc (garáž, parkovací místo, sklep apod.).

Nezapomeňte ve smlouvě zmínit ani vratnou kauci (finanční částka, která kryje náhradu škody způsobené zanedbáním ze strany nájemce) a smluvní pokutu (pokuta za nedodržení smluvních podmínek, například pravidelně opožděné nájemné apod.). Vratná kauce ani pokuta by dohromady neměly přesáhnout částku 3 měsíčních nájmů.

TIP: Pokud nevíte, jak svůj byt nacenit, použijte kalkulačku nájemného 2023, která díky přístupu k velkému množství dat umí přesně odhadnout výši nájmu.

5. Neodfláknutý inzerát prodává

Na závěr si dejte záležet na sepsání inzerátu. Ten by měl obsahovat dostatek informací i fotografií. Doplňte jej například i o nákres půdorysu. Nezapomeňte na to, že kvalitně zpracovaný inzerát zkrátka prodává.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.