Jaká jsou nejhorší povolání pro vaše plíce

Datum publikování na HitPrace.cz: 17. 2. 2023
Jaká jsou nejhorší povolání pro vaše plíce

Každá práce má svá úskalí a své benefity. Každý umíme něco jiného, každého baví něco jiného. Existuje mnoho různých okolností, které nás vedou k tomu čím jsem nebo čím se živíme. Pracovní pozice podepisující se na zdraví bývají zpravidla velmi dobře ohodnocené, mezi ně patří i zaměstnání ovlivňující negativně zdraví plic.

Stavební

Pracovníci, kteří vdechují prach při demolicích nebo rekonstrukcích, mohou být ohroženi rakovinou plic, mezoteliomem a azbestózou, což je onemocnění, které způsobuje zjizvení a ztuhnutí plic. Mnoho izolačních produktů stříkaných na místě může vést k astmatu, pokud expozice není řádně kontrolována. Při práci kolem starších budov a vyhýbání se kouření (a pasivnímu kouření) může pomoci nošení ochranných pomůcek, včetně respirátoru.

Výrobní

Novější materiály, jako jsou nanočástice a ITO (oxid india a cínu), používané k výrobě LCD obrazovek, představují nová rizika pro pracovníky.

Zemědělství

Většina aspektů zemědělské práce vede k významným expozicím. Například mnoho zemědělských pracovních míst zahrnuje vystavení endotoxinu, produktu bakteriálního růstu. Moderní provozy krmení zvířat také často umisťují velké množství krav, kuřat nebo jiných zvířat v těsné blízkosti, někdy v jediné budově. Kromě alergických reakcí mohou být lidští pracovníci potenciálně vystaveni vysokým úrovním toxických materiálů, jako je čpavek nebo sirovodík ze sběrných jímek. Tyto expozice mohou být dokonce smrtelné.

Zdravotnictví

Asi 8 % až 12 % zdravotnických pracovníků je citlivých na latex, který může způsobit závažnou reakci astmatického typu. Alergie na latex může dokonce ukončit kariéru.

Textilní průmysl

Byssinóza, nazývaná také hnědá plicní nemoc, je běžná mezi textilními dělníky, kteří vyrábějí čalounění, ručníky, ponožky, ložní prádlo a oblečení. Pracovníci mohou vdechovat částice uvolněné z bavlny nebo jiných materiálů. Když se bavlna roztrhne, vytvoří se obrovské množství prachu a může způsobit značnou obstrukci proudění vzduchu.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.