Jak zvládnout kolegu, který si „hraje na šéfa“

Datum publikování na HitPrace.cz: 10. 2. 2023
Jak zvládnout kolegu, který si „hraje na šéfa“

Možná jste se také ocitli v situaci, kdy si váš kolega, zpravidla to bývá služebně starší zaměstnanec, začne hrát na vašeho nadřízeného. Mnohdy si myslí, že jejich delší doba působnosti v organizaci jim dává právo vás úkolovat a rozhodovat sám o věcech, které máte rozhodovat spolu.

Zeptejte se, proč se tak chová

Chcete si ujasnit, že jste skutečně na stejné pracovní úrovni. Ale nechceš z toho vyjít jako ubrečený zoufalec. Dobrým začátkem je tedy položit jim základní otázku: „Existuje důvod, proč se chováte jako šéf?“ Možná ani nevědí, že to dělají.

Možná nevěří vašim pracovním schopnostem

U šálku kávy, u oběda či dokonce u drinku s v klidu o tématu promluvte. Možná vám prostě nevěří, že děláte dobrou práci. Seznamte se s nimi tedy trochu více.

Používejte reflexní poslech

Když řekne „v úterý půjdeš za klientem A“, jen jim to zopakujte s malým obratem: „takže mi říkáš, že za klientem A jdu v úterý?“ Zahrajte si tu hru trochu a „začnou si uvědomovat, že nechcete, aby vám to bylo řečeno. Možná se neslyší. Když použijete reflexivní naslouchání, měli by pochopit, že jsou panovační.

Používejte prohlášení „vy“

Možná jste se naučili používat prohlášení „já“ ke komunikaci se svým manažerem. Například: „Mám pocit, že se mnou zacházejí špatně“ nebo „Mám pocit, že mé nápady nejsou brány v úvahu.“ Když jste si rovni, výroky „vy“ fungují mnohem lépe. Řekněte něco jako: „Proč máte pocit, že máte na starosti tento projekt?“ „Proč se mnou takhle mluvíte?“

Pozvěte je, aby s vámi vedli projekt

Vysvětlete svému panovačnému kolegovi, že nepodáváte nejlepší výkon, když vám někdo říká, co máte dělat. Vysvětlete, že oba hledáte stejný pozitivní výsledek – a nabídněte, že povedete projekt společně.

Najděte si další spolupracovníky, kterým „šéfují“

Pravděpodobně nejsou panovační ke všem. Zdá se, že je tu někdo, kdo zvládá tohoto panovačného spolupracovníka dobře, požádejte ho o radu.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.