3 překvapivé důvody, proč jste v práci vyhořelí

Datum publikování na HitPrace.cz: 27. 1. 2023
3 překvapivé důvody, proč jste v práci vyhořelí

Vaše práce vás doslova ubíjí: nekonečný proud e-mailů, chytří spolupracovníci, neplacené přesčasy – důvody by mohly pokračovat dál a dál. Ukázalo se, že to nejsou jen problémy na pracovišti, co vás vyčerpává (ačkoli vás mohou ovlivnit i faktory na pracovišti). Existují i další, méně obvyklé důvody.

Doma se vám nedostává dostatečné podpory

Máte pocit, že se svému partnerovi nemůžete svěřit se svým „dnem blbec“? Rozumět druhému je stejně důležité jako mít podporujícího šéfa při prevenci pracovního vyhoření. Pokud máte pocit, že se váš partner dostatečně nezajímá o váš život, ať už v práci nebo doma, posaďte se s ním a promluvte si o tom, že trocha naslouchání může hodně pomoci.

Nejste příliš společenští

A to nemluvíme o Facebooku. Lidé, kteří měli podporu sociální sítě mimo kancelář, měli méně problémů s duševním zdravím spojených s pracovním vyhořením. Udělejte si proto čas a sejděte se s přáteli na kávu nebo skleničku po práci, i když po dlouhém dni nemáte náladu. A pokud většina vašich přátel jsou vaši kolegové z kanceláře, zvažte připojení k sociální skupině, která se synchronizuje s koníčkem nebo zábavou (vzpomeňme na turistiku nebo čtení), které jsou dobře vyřazeny z vašeho pracovního společenského kruhu.

Nepodceňujte důležitost pauzy na oběd

Vynechání polední přestávky může snížit vaši motivaci a produktivitu. Tento zvyk může vysát vaši psychickou energii do oběda a nedává vám čas na dobití. Takže i když si můžete myslet, že jste kancelářskou hvězdou tím, že jíte salát u svého stolu, ve skutečnosti se můžete cítit pomalejší a dělat méně práce (potenciálně to vede k pozdějším nocím v práci). Nejproduktivnější lidé vstávají každých 52 minut a protáhnou se. Zkuste začít skutečnou přestávkou na oběd a tím zvýšit svou produktivitu a snížit riziko vyhoření.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.