Jak být disciplinovanější

Datum publikování na HitPrace.cz: 20. 1. 2023
Jak být disciplinovanější

Sebedisciplína je schopnost ovládat své chování způsobem, který vás vede k vyšší produktivitě anebo lepším návykům. Je prokázáno, že vede ke zvýšení úspěchu. Naučit se sebeovládání a disciplíně v raném věku je užitečné pro nadcházející desetiletí, ale nikdy není pozdě naučit se zlepšit svou sebekázeň, aby vaše budoucnost mohla být lepší.

Pokud jste zažili frustraci z nedostatku pozornosti, nedosahování cílů nebo toho, že nevíte, co dělat se svým životem, možná se potýkáte se sebekázní. Trvá to nějakou dobu, než se stanete disciplinovanější, ale stojí to za to.

Rozpoznejte, jak pracujete – a jak se snažíte

Zjistit, co na vás funguje a co ne, je klíčem k pochopení toho, jak být sebedisciplinovanější.

Některým lidem se daří, když pracují s ostatními, zatímco některým se lépe pracuje o samotě.

Někteří lidé jsou motivováni odměnami, zatímco jiní dávají přednost důsledkům, aby je udrželi v souladu.

Znát své "proč"

Všichni máme nápady, které nás motivují, ale je snadné s nimi ztratit kontakt. Toto je příležitost pro vás, abyste se dostali do kontaktu se svým „proč“. Vaše „proč“ je důvodem, proč chcete dosáhnout sebekázně. Chcete vydělat hodně peněz? Pomoci lidstvu? Zachránit zvířata? Prozkoumejte své velké životní cíle v širokém měřítku, abyste se dostali zpět do kontaktu s tím, proč vám sebekázeň prospěje a proč ji potřebujete.

Ujasněte si své cíle všech velikostí

Jakmile si ujasníte své cíle, napište si některé předběžné návyky, které můžete použít k jejich dosažení. Například, pokud chcete jít denně na procházku, můžete si nastavit budík na určitou dobu, pokud si chcete být jisti, že uděláte více práce, můžete si vybrat denní dobu a zkontrolovat svůj pokrok. Nastavte si malá, pravidelná připomenutí, abyste měli přehled o svých cílech.

Odstraňte rozptýlení

Nemůžete se nechat rozptýlit něčím, co tam není, takže nejlepší způsob, jak se vypořádat s rozptýlením, než se začnete snažit být disciplinovanější, je odstranit je. Pokud přerušíte práci nebo studium, abyste mohli sledovat televizi, umístěte ovladač do jiné místnosti.

Pokud máte tendenci přerušit to, co děláte, a podívat se na svůj telefon, dejte ho na několik hodin v kuse členovi rodiny. Pokud jíte hodně nezdravého jídla a chcete přestat, nenechávejte ho doma.

Tento krok vás nastaví k úspěchu namísto selhání.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.