Co přesně dělat, když pracovní stres zasahuje do vašeho vztahu

Datum publikování na HitPrace.cz: 6. 1. 2023
Co přesně dělat, když pracovní stres zasahuje do vašeho vztahu

Na svém pracovišti trávíte osm hodin denně, řešíte termíny a zároveň se orientujete podle potřeb svých klientů a kolegů. Je tedy zcela pochopitelné, že když pracovní den skončí a vy konečně projdete předními dveřmi, chcete o tom všem svému partnerovi říct. Je ale pro váš vztah dobré? Ne tak docela. Pracovní stres je nejčastější příčinou neštěstí ve vztahu a 35 % partnerů jej uvádí jako hlavní problém párů.

Dlouhodobý stres na pracovišti je v dnešní době endemický. S ohledem na dopad, který může mít doma, je pracovní stres něco, co by většina z nás měla lépe zvládat.

Kdy je v pořádku ventilovat – a kdy ne

Vážné úvahy, jako je odchod z práce nebo přijetí nabídky na novou, jsou důležité věci, o kterých si s partnerem promluvte. Otevření se partnerovi a požádání o jeho vyjádření ke konkrétní otázce může mít stmelující účinek.

Neustálé stěžování si na otravného spolupracovníka je na druhou stranu méně produktivní. Držte se dál od převyprávění všech detailů setkání nebo události a místo toho mluvte o tom, jak vás váš den ovlivnil. Je v pořádku říct: „Jsem vyčerpaná ze svého bláznivého dne“ nebo „Jsem naštvaná, protože se neustále cítím jen využívaná (v práci). Tyto typy svěřování vám umožňují se krátce ventilovat, aniž byste svéhopartnera zatěžovali každým malým detailem.

Pokud jste ten, kdo se stresuje kvůli své kariéře, snažte se po práci dekomprimovat, aniž byste ze svého partnera udělali vaši zpovědnici. Poslouchejte uklidňující hudbu, udělejte si po práci čas v posilovně nebo meditujte před večeří.

Pokud jste na místě „vrby“

Pokud před vámi partner neustále ventiluje své pracovní problémy, proberte toto téma v nestresující době, například na procházce nebo když vy dva doháníte své oblíbené televizní pořady. Dejte mu vědět, jaký vliv na vás má jejich neustálé vykládání a jak cítíte, že to na váš vztah působí.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.