Jak si vybavit domácí kancelář na home office

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 12. 2022
Jak si vybavit domácí kancelář na home office

Přestože jsou aktuální podmínky již velmi příznivé pro docházku do zaměstnání, práce z domu, tedy tzv. home office, získala díky proběhlé pandemii na popularitě nejen mezi zaměstnanci, a řada zaměstnavatelů v ní spatřuje benefity jak z hlediska motivace pracovníků, tak s ohledem na potenciál ve vztahu k možným úsporám energií. Home office ovšem není jen výsadou zaměstnanců, ale často v tomto režimu pracují také živnostníci. Aby bylo možné v domácím prostředí dosáhnout optimálních podmínek pro efektivní práci, je nutné vytvořit minimálně kancelářské zázemí, a to náležitým způsobem vybavit.

Výběr vhodného prostředí

K vytvoření vhodné domácí kanceláře je nutné vybrat takové místo, které nabízí minimální možnost rozptýlení, a přitom vás úplně neoddělí od běžného chodu domácnosti, zvláště potřebujete-li současně řešit také její provoz. Pokud nemáte možnost vytvoření samostatné kanceláře, je správné prostředí možné vytvořit v obývacím pokoji formou odděleného koutku. Ten by měl poskytovat dostatek prostoru a míst k permanentnímu ukládání agendy, disponovat vhodným osvětlením a také být řešen ergonomicky, zvláště je-li nutné v něm trávit velké množství času.

Co do domácí kanceláře pořídit

Zatímco běžný kancelářský koutek stačí vybavit jednoduše menším stolem nebo sekretářem pro ukládání dokumentů, výbava pro koutek využívaný často jako pracovní místo pro home office na plných osm hodin denně již ovšem vyžaduje funkční řešení doprovázeno optimálním nábytkem a elektronikou.

Nábytek o osvětlení pro domácí kancelář

Při výběru nábytku je důležité se orientovat na základní činnosti, které budete realizovat. Přestože home office je umožněn současnou úrovní informačních a komunikačních technologií, různé profese využívají odlišných nástrojů. Pro profese s velkou tištěnou agendou je vhodné se zaměřit především na úložné prostory včetně skříně či polic, u profesí vyžadujících komunikaci prostřednictví elektronických médií postačí menší stůl a ergonomické sezení zajímavou volbou může být i nábytek vyrobený z alternativních materiálů.

Zásadní je pak volba židle s dobrou ergonomií, která podporuje páteř a umožní celodenní sezení bez významné zátěže na organismus. Vedle židle je vhodné vybírat také osvětlení s variabilní intenzitou.

Volba elektroniky

Vedle kancelářského nábytku a osvětlení tvoří hlavní součást výbavy domácí kanceláře elektronika. Jedná se především o počítač doplněný dalšími prvky – především sluchátky pro eliminaci rušivých zvuků, a také vytvoření podmínek pro realizaci náročnějších hovorů. Pokud je home office realizován střídáním práce z domu a z kanceláře, rozhodně se vyplatí preferovat notebook před stolním počítačem, jehož výhodou je především přenosnost. Výběr notebooku je v tomto případě klíčový – mělo by se jednat o zařízení vyšší úrovně funkcionality – ideálně minimálně notebook kancelářský, pro náročnější úkony pak notebook určený pro práci s grafickým softwarem nebo herní, které disponují pokročilejší hardwarovou konfigurací i softwarem. Více do detailu rozebírá parametry dnešních notebooků například tato stránka.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.