Jak se naučit ovládat hněv nejen v práci

Datum publikování na HitPrace.cz: 16. 12. 2022
Jak se naučit ovládat hněv nejen v práci

Někdo z nás je více vzteklý než ostatní, ale každému se občas stane situace, kdy prostě vypění. Ať už je to stále pozdě chodící kolega, nefungující program v počítači nebo neuklizené pracoviště+ od předchozí směny.

Všichni víme, co je to hněv, a všichni jsme ho cítili: ať už jako prchavé rozčilení nebo jako plnohodnotný rozsah. Hněv je zcela normální a zdravá emoce. Když se ale vymkne kontrole a stane se destruktivní, může to vést k potížím v práci, v našich osobních vztazích a v celkové kvalitě našeho života. To je důvod, proč je učení seberegulace prvořadé pro plnohodnotný a pracovní i soukromý zdravý život.

Naučit se ovládat, hněv může omezit emocionální poškození

Jak tedy udržet vztek na uzdě?

1.Relaxace – Jednoduché relaxační nástroje, jako je hluboké dýchání a uvolněné představy, mohou pomoci uklidnit rozčilené pocity.

2.Kognitivní restrukturalizace – Jednoduše řečeno to znamená změnit způsob myšlení. Když jste naštvaní, vaše myšlení může být velmi přehnané a příliš dramatické, zkuste tyto myšlenky nahradit racionálnějšími.

3.Řešení problémů — Existuje kulturní přesvědčení, že každý problém má řešení, a k naší frustraci přispívá zjištění, že tomu tak není vždy. Nejlepší přístup k takové situaci pak není soustředit se na hledání řešení, ale spíše na to, jak se s problémem vypořádáte a postavíte se mu.

4.Lepší komunikace — Zpomalte a promyslete svou odpověď. Dobře si rozmyslete, co chcete říct. Zachování klidu může zabránit tomu, aby se situace stala konverzací, kterou nelze vzít zpět.

5.Změňte své prostředí — Ujistěte se, že máte nějaký osobní čas naplánovaný na denní dobu, o které víte, že je obzvláště stresující.

Pokud naše okolí vidí, že jsme schopni zachovat klid pod tlakem a přijímat zpětnou vazbu, aniž bychom se zlobili, je pravděpodobnější, že nám bude důvěřovat, což nás zase činí přístupnějšími a následně upevňuje naše vztahy.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.