Co dělat, když vám v práci dojde energie?

Datum publikování na HitPrace.cz: 9. 12. 2022
Co dělat, když vám v práci dojde energie?

Zejména s blížícím se koncem pracovního týdne se většina z nás potýká s nedostatkem energie. Někteří do sebe lijí litry kávy nebo dokonce energetické nápoje, existují však i další způsoby, jak rozproudit krev v žilách a dodat organismu trochu energie.

Vypijte sklenici vody

K dehydrataci dochází, když vaše tělo nemá tolik vody, kolik potřebuje, takže se cítíte vyčerpaní. Nemusíte nutně dodržovat pravidlo „2 litry“ denně, ale dbejte na to, abyste pravidelně pili vodu a nikdy neměli žízeň!

Zařaďte to do své rutiny doplňování vody do vašeho džbánu či lahve s vodou. Procházka tam vám také dodá energii. Případně mějte na stole velkou láhev s vodou, která vám připomene časté doušky. Stojí za zmínku, že k celkovému příjmu tekutin přispívají také bylinné čaje a přírodní ovocné šťávy.

Protáhněte se

Pravidelné cvičení je nejen klíčové pro vaše celkové zdraví, ale je to také jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit energii. Zkuste cvičit až 20 minut denně – pomůže vám to zlepšit náladu a odstranit pocity únavy.

Pokud nemáte ve svém denním rozvrhu dostatek času na zdravotní a fitness rutinu, mějte na paměti, že i chůze domů nebo použití schodů místo výtahu bude mít stále pozitivní efekt. Navíc se při každé příležitosti pohybujte; vstávání může pomoci zlepšit krevní oběh, což vede k extra energii a méně bolestivým křečím v krku.

Pokud pracujete na dálku, vstaňte, abyste si naplnili láhev s vodou, projděte se po domě nebo jděte na pět minut ven. Nastavte si budík každé 2 hodiny, abyste se ujistili, že každou chvíli vstanete a trochu se pohnete.

Zdravé mlsání

Jíst hrst mandlí, arašídů, vlašských ořechů nebo jiných potravin bohatých na hořčík a kyselinu listovou je vynikajícím zdrojem energie. Dalšími alternativami jsou quinoa, goji bobule, avokádo, banán a hořká čokoláda (70 % plus). Vyhýbejte se chutným svačinám s vysokým obsahem tuku, protože pravděpodobně povedou k energetickému poklesu později během dne.

Cvičte všímavost a naslouchejte svému tělu. Pokud máte hlad, zkuste jíst něco se stejným obsahem bílkovin a sacharidů, abyste se vyhnuli skokům nebo poklesu hladiny cukru v krvi. Pamatujte, že váš mozek potřebuje palivo, aby fungoval co nejlépe!


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.