Tipy, jak nechat vyniknout váš životopis

Datum publikování na HitPrace.cz: 2. 12. 2022
Tipy, jak nechat vyniknout váš životopis

Víme, že sestavení životopisu může být náročný úkol. Pokud jste se kolem bloku párkrát obešli, víte, že je téměř nemožné a někdy dokonce bolestivé vtěsnat svůj zážitek do jedné stránky. Na druhou stranu, pokud jste nedávno začali svou kariéru, může být pro vás náročné naplnit svůj životopis smysluplnými zkušenostmi.

Představte si toto: jste náborový manažer a díváte se na další 4stránkový životopis ve formátu, který jste viděli stokrát. Jaká je pravděpodobnost, že si toho člověka zapamatujete? Co tedy jako kandidát můžete udělat pro to, aby váš životopis nepropadl? Na co si dát pozor při aktualizaci životopisu?

Upravte svůj životopis pro práci, kterou chcete

Projděte si popis práce a ujistěte se, že váš životopis vysvětluje, proč jste tím správným kandidátem na tuto roli. Spojte své úspěchy s konkrétním volným místem a pokud je to možné, kvantifikujte své úspěchy.

Ujistěte se, že váš životopis prokazuje vaši jedinečnou kombinaci dovedností a zkušeností a v některých případech i obeznámenost s jakýmkoli softwarem, který se může ucházet o práci. Uveďte také příklady komerčního úspěchu a řešení problémů.

I když z vás vaše schopnosti dělají dokonalého kandidáta, riskujete, že ustoupíte do pozadí, pokud své znalosti nedokážete dobře prezentovat.

Zaměřte se na to podstatné

Každý zaměstnavatel má rozdílné požadavky. Přizpůsobte uvedená kritéria ve vašem životopisu požadavkům potencionálního zaměstnavatele. Majitele autoservisu nezajímá, že jste absolvovali seminář o vegetariánském vaření.

Přidejte fotografii s příjemným úsměvem

Je prokázáno, že nad životopisem s fotografií stráví náborový pracovník o několik vteřin více času. Tím se zvyšuje šance uchazeče na pozvání k pohovoru.

Pokud nemáte fotografii pořízenou profesionálem, zkontrolujte, zda vybraná fotografie vypadá seriózně. Na pozadí by neměly být další osoby, nábytek nebo dokonce nepořádek.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.