Jak zvýšit sebevědomí krátce před pohovorem

Datum publikování na HitPrace.cz: 4. 11. 2022
Jak zvýšit sebevědomí krátce před pohovorem

Víte, že sebedůvěra je klíčem k úspěšnému pohovoru. Je důležité, abyste se na pohovoru cítili sebejistě, protože sebedůvěra umožňuje ostatním, aby vám věřili. I když máte ty nejlepší dovednosti na papíře, když se objevíte na pohovoru se svěšenými rameny, šeptem a nejste schopni vyjádřit své úspěchy, nespojíte se se svými tazateli – ani nezískáte práci.

Získejte určitou perspektivu

I když jsou pracovní pohovory důležité, je také důležité si uvědomit, že pohovor je „jen rozhovor“.

Připomeňte si, že na druhé straně stolu je člověk – živý, dýchající člověk se svými vlastními pochybnostmi a strachy, který má vyprávět svůj vlastní příběh. Zhluboka se nadechněte a zeptejte se sami sebe, co se mohu na tomto setkání naučit?

Představte si úspěšný pohovor

Představivost je mocný nástroj. Před pohovorem si představte, jak by to vypadalo, kdyby probíhal hladce a dovolte, aby vaše realita představu následovala.

Zaměřte se na vděčnost

Udělejte si před pohovorem seznam věcí, za které jste vděční. Užívejte si pocity, které se objeví.

Tyto okamžiky vděčnosti zesílí váš sklon k pozitivnímu a pomohou vás nasměrovat k důvěře při pohovoru.

Meditujte

Pokud máte před pohovorem tendenci pociťovat úzkost, udělejte si pět minut na vyčištění mysli a soustřeďte se na svůj dech. Čtyřikrát se nadechnout, krátce zadržet dech a pak vydechnout na další čtyři. To vám pomůže soustředit se a vycentrovat vás, takže vaše sebevědomí může při pohovoru zazářit.

Mluvte sami na sebe do zrcadla

Než se přihlásíte k online pohovoru nebo zajdete do kanceláře, podívejte se na sebe do zrcadla a řekněte: "Mám to. Jsem skvělý a tato práce je moje!" Tento druh pozitivní samomluvy je druhem povzbudivého rozhovoru, který každý potřebuje před pohovorem . (Pokud se cítíte hloupě, když to říkáte sami sobě, zavolejte kamarádovi nebo členovi rodiny a pohovořte si s ním.)


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.