Jak si udržet motivaci při práci z domova?

Datum publikování na HitPrace.cz: 25. 11. 2022
Jak si udržet motivaci při práci z domova?

Práce z domova není vhodná pro každého. Ne každý má takovou sebekázeň, i když je to za normálních okolností zodpovědný pracovník. Není výjimečné, že normálně zodpovědný pracovník přeřazen na home office, začne své úkoly odevzdávat pozdě nebo jsou nekvalitní. Jak podávat stejně dobré výkony doma jako v práci?

Vytvořte si ranní rutinu

Začněte svůj den tou správnou nohou ranní rutinou. Ranní rutina vám může pomoci mít lepší sebekázeň, zvýšit vaši produktivitu a může dokonce snížit hladinu stresu. Klíčem je vybrat si ranní rituály, které si skutečně užíváte. Něco, co vás skutečně dostane z postele.

Pro některé lidi je to meditace. Pro ostatní je to sladká vůně čerstvé kávy. A pro některé je to cvičení – není nic jako túra, běhání nebo rychlé HIIT cvičení, které vám pomůže začít den správně.

Seznamy úkolů

Možná už máte seznam úkolů do práce. Ale pokud pracujete z domova, kde se váš osobní život a práce zdánlivě prolínají, potřebujete seznam úkolů pro každý aspekt vašeho života.

I když je to něco super jednoduchého, jako je procházka se psem nebo vyzvednutí chemického čištění nebo co to může být, uveďte to všechno na seznam. Když už jste u toho, vložte tam i svou ranní rutinu. Když si pak na začátku dne odškrtnete jednoduché a snadné věci, získáte dynamiku a sebevědomí.

Budete lépe vybaveni k tomu, abyste se vypořádali s většími úkoly.

Váš domov je místem podnikání

Když pracujete z domova, stává se alespoň na část dne místem podnikání. A měli byste s tím tak zacházet.

Je hezké, že můžete přeskočit dojíždění a spát, ale když konečně vstanete z postele, měli byste stále začít pracovní den s nějakou strukturou (samozřejmě po ranní rutině).

Pokud je to možné, snažte se nepracovat ze stejné místnosti, kde spíte. Pokud máte pokoj navíc, zvažte jeho přeměnu na domácí kancelář. Jinak si zařiďte pracovní prostor v obývacím pokoji. Pokud musíte pracovat ze své ložnice, ujistěte se, že postel ustelete, aby místnost vypadala uklizeně a organizovaně.

Nic nezabije motivaci a produktivitu než nepřehledný nepořádek v pozadí.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.