Jaké povinnosti se vážou k firemním vozům?

Datum publikování na HitPrace.cz: 18. 10. 2022
Jaké povinnosti se vážou k firemním vozům?

Žádná větší firma se neobejde bez vlastních automobilů. K pořízení auta se ale váže mnoho byrokracie. Víte, jaké všechny povinnosti byste měli dodržovat? Není jich zrovna málo.

Kniha jízd

Kniha jízd sice fakticky není povinností, v mnoha případech se ale nevyhnete tomu, abyste ji skutečně měli. Evidence absolvovaných cest ve knize jízd je totiž nezbytná k tomu, abyste mohli uplatnit veškeré výdaje související s daným vozem jako náklad související s podnikáním.

Pojištění vozu

Povinné ručení musí být nejen v České republice sjednané ke každému vozu. V případě nehody se díky povinnému ručení nemusíte bát toho, že by firma musela hradit statisícové, či dokonce mnohamilionové výdaje za vzniklou škodu. V případě koupě nového vozu musíte mít zpravidla povinné ručení sjednané ještě před tím, než vyjedete z autosalonu.

V případě firemních aut byste ale měli zvážit i uzavření havarijního pojištění. Zaměstnanci se obvykle k firemním vozům nechovají tak šetrně jako ke svým. A je proto jen otázkou času, než si sami na voze způsobí nějakou závadu. Kromě toho roste i riziko vandalismu nebo poničení vinou přírodních vlivů (například krupobitím). Firemní auta totiž bývají neustále na cestách a nebývají garážována. V lepším případě jsou parkována uvnitř areálu, často ale stojí na ulici. Havarijní pojištění se tak firmám mnohdy vyplatí.

Účetnictví a daně

Pořízení a provozování automobilu je poměrně přísně regulováno i z hlediska účetnictví a daní. Rozhodně to není tak, že si můžete libovolně uplatňovat náklady související s vozem a snižovat tak svůj daňový základ.

U pohonných hmot, servisu i dalších položek musí být prokázáno, že daný náklad souvisí s podnikáním a s daným vozem. Kromě toho se vůz tzv. odpisuje. Daňově se automobily odepisují 5 let.

DPH si ale můžete z koupeného vozu uplatnit ihned, jste-li plátci DPH. Počítejte ale s tím, že u neúměrně drahého automobilu může mít správce daně s takovým odpočtem problém, to může vést i k provedení daňové kontroly.

Nezapomeňte na silniční daň

Další položkou, kterou musí firma provozující automobil hradit, je silniční daň. Ta se vypočítává různě dle typu motorového vozidla. Může to být dle objemu motoru, počtu náprav či váhy vozu. Zejména u většího vozového parku ale může být vyplnění přiznání k silniční dani administrativně poměrně náročnou záležitostí.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Dana Grófová
Copywriter
Copywriterka, která má přesah do SEO a psaním se živí od roku 2017. Tvoří srozumitelné a funkční texty, které s lehkostí přizpůsobí potřebám klienta i jeho zákazníků. Kromě těchto témat se věnuje také technologiím a některé její texty najdete na produktvdetailu.cz.