3 důvody, proč být v práci sami sebou

Datum publikování na HitPrace.cz: 14. 10. 2022
3 důvody, proč být v práci sami sebou

Představte si, že jste měli možnost doslova vypnout vaše „pracovní já“ nebo „ domácí já“, když jste mimo uvdené prostředí. Přijetí individuality v práci – své i ostatních – je důležité při budování a podpoře různorodých týmů.

Předstírání je únavné

Skrývání toho, kdo jste, abyste v práci zapadli do formy, vám ubírá energii. Lidé se často oblékají tak, aby zapadli, i když žádný předepsaná dresscode nemají. Pokud máte svůj osobitý módní styl, rozhodně patří i do práce.

Lidé mají rádi osobnost

Při pohovoru o práci chcete, aby vaše osobnost zazářila. Náborový tým potřebuje vědět, jestli se hodíte do firemní kultury, a upřímně řečeno, jestli s vámi chce pracovat jako s jednotlivcem. Nepřestávejte s tím, když vás do firmy přijmou. Vaše osobnost se pravděpodobně objeví v nějakém kontextu. Když do své práce vnesete své skutečné já, můžete hrát roli při utváření toho, jak vás vnímají vaši kolegové. Na úplně základní úrovni ukažte trochu své osobnosti, aby lidé získali lepší představu o tom, kdo jste.

Autenticita může urychlit vaši kariéru

Ukázat své pravé já znamená ukázat svou lidskost. Pokud budete věci udržovat na rovině a skrývat své pravé já, můžete přijít o vytvoření typu vztahů, které mohou obohatit váš život a kariéru. Autenticita přesahuje prozrazení informací o sobě a vyžaduje také naslouchání a jednání v reakci na autenticitu vašich kolegů. Věnujte pozornost jejich zájmům, výzvám a radám a sledujte je. To by mohlo zahrnovat:

  • Přeposlání článku, který se týká konverzace, kterou jste vedli;
  • Pozvat lidi na akce, které by je zajímaly;
  • Když zkoušíte restauraci nebo kurz, který doporučili, dejte jim dali vědět, že se vám to líbilo.

Být svým skutečným já neznamená sdílet každý nefiltrovaný názor se svými spolupracovníky nebo nosit něco, co by bylo nebezpečné pro typ práce, kterou děláte. V některých situacích není nejvyšší prioritou být plně autentický.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.