Turistické batohy - nepostradatelné při výstupech na vysoké vrcholy

Datum publikování na HitPrace.cz: 12. 9. 2022
Turistické batohy - nepostradatelné při výstupech na vysoké vrcholy

Batoh je jednou ze základních součástí vybavení každého milovníka hor, ať už se věnuje jakékoliv aktivitě. Musí nést veškeré potřebné vybavení a poskytovat maximální komfort pohybu v terénu.

Pokud se vydáte po upravených stezkách, jsou turistické a trekingové batohy skvělou volbou. První z nich jsou ideální pro kratší výlety, druhé pro vícedenní expedice. Pokud však hodláte zdolávat vyšší vrcholy, budete potřebovat batohy, které se osvědčí ve skalnatém prostředí a zajistí maximální odolnost a funkčnost na náročnějších horských trasách. Nejspecializovanější horolezecké batohy určené pro horolezectví jsou jedinečné konstrukce, které zaručují jednoduchou a pevnou konstrukci a vynikající užitné vlastnosti při zdolávání nejtěžších výzev. Na rozdíl od turistických modelů jsou vysokohorské batohy obvykle zbaveny množství vnějších kapes a popruhů, aby se při pohybu v náročném terénu nezasekávaly a nepřekážely.

Jaký batoh do hor?

Horské batohy známých outdoorových značek, ako batohy Gregory, jsou vyladěné do nejmenšího detailu. Pokud se rozhodnete pro batoh, který je výrobcem označen jako horolezecký batoh, můžete si být jisti, že byl vyroben podle nejvyšších standardů. Pokud však takové informace nemáme, je dobré vědět, jaké jsou klíčové vlastnosti dobrého batohu do hor. Za prvé, turistický batoh musí být vyroben z nejpevnějších dostupných materiálů. V této roli se často používá silný nylon. Díky tomu bude celá věc vysoce odolná proti oděru. Častý kontakt s kameny na takové konstrukci neudělá velký dojem. Za druhé, turistické batohy by měly být vybaveny nosným systémem, který zaručuje vysokou stabilitu na zádech. To je důležité zejména při horolezectví nebo pohybu po úzkých hřebenech. Jakákoli nestabilita může být velmi nebezpečná. Proto by se neměly používat žádné sítě, které zvětšují vzdálenost mezi batohem a zády, ani velmi silná pěna. Správně nastavený horolezecký batoh by měl následovat každý váš pohyb. Za třetí, vysokohorské batohy musí mít místa pro připevnění nebo uložení horolezeckého vybavení. Smyčky pro připevnění cepínů se hodí pro jednodušší část výstupu, kdy je nepoužíváte. Velmi praktickým doplňkem je také výsuvná síťka pro připevnění helmy z vnější strany. Díky tomuto řešení získá batoh více místa v hlavní komoře. Velmi důležité je také místo pro mačky. Batohy do hor mají často oddělenou přihrádku na mačky nebo popruhy z vnější strany, díky kterým máme jistotu, že ostré hroty maček nepoškodí ostatní vybavení. Za čtvrté, turistický batoh může být vybaven dalšími prvky, které budeme při lezení potřebovat. Některé horolezecké batohy jsou na bederním pásu vybaveny přídavnými lezeckými prvky, které usnadňují rychlý přístup k expreskám nebo ledovcovým šroubům.

Co bychom měli mít na paměti při výběru horolezeckého batohu?

Při výběru batohu do vysokých hor se vyplatí zvážit, jaký objem je pro vás vhodný. Pokud potřebujete model na jednodenní výlet, batoh Deuter o objemu 30-35 litrů vám bude více než stačit. Na druhou stranu, pokud se chystáte na několikadenní expedici, budou nutné větší horské batohy, které často dosahují nebo dokonce přesahují objem 60 litrů. Stojí však za zvážení, zda velmi velký batoh splní svůj účel. Pokud se s tak velkým nákladem na zádech nemůžete pohybovat efektivně a pohodlně, nepomůže vám k dosažení vrcholu ani ten nejlepší model. Každý horolezecký batoh je navíc třeba před první výpravou pečlivě vyzkoušet. Dokonalé přizpůsobení pomocí četných nastavení má zásadní význam nejen pro pohodlí, ale především pro spolehlivou stabilizaci nákladu. Pokud si batoh před cestou nedokážete dobře nastavit, rozhodně nebude vhodný do náročného terénu. Stojí za to připomenout, že některé vysokohorské batohy jsou k dispozici ve speciálních dámských verzích, které ženám usnadní přizpůsobení celé věci jejich postavě.

Turistické batohy jsou vhodné pro mnoho aktivit

Téměř každý turistický batoh se vyznačuje velkou univerzálností. Obvykle se dá použít pro letní i zimní aktivity. Horolezectví v každém ročním období, ledovcové túry a skialpové túry jsou jen některé z mnoha možností využití. Jednotlivé turistické batohy mohou být vybaveny dalšími prvky, jako jsou lyžařské popruhy, místo pro lavinové sety nebo speciální úchyty s rychlým přístupem pro cepíny. Pokud jedna z těchto činností převažuje, je vhodné zvolit batoh, který je pro ni nejvhodnější. Horolezecké batohy předních značek jsou vynikající volbou pro každého, kdo hledá vysokou spolehlivost při četných horských výpravách. Doporučujeme vybrat si batoh ze spolehlivého obchodu s turistickými batohy 8a.cz, abyste se vyhnuli zklamání po nákupu.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.