Jak říct svému šéfovi, že máte příliš mnoho práce – bez stěžování

Datum publikování na HitPrace.cz: 17. 9. 2022
Jak říct svému šéfovi, že máte příliš mnoho práce – bez stěžování

Když nastoupíte do nové práce, dostanete konkrétní pracovní pozici. Občas se stane, že jak čas plyne, nabaluje se na vás stále více povinností, jejichž splnění bere vedení jako samozřejmost. Někdy se také ale stane, že si manažer vůbec neuvědomí, kolik pracovních povinností máte. Jak to šetrně sdělit?

Požádejte o radu

Než se rozhodnete konfrontovat svého nadřízeného, promluvte si o svém problému s kolegou, kterému důvěřujete. Druhý názor může být velmi bystrý, nejen od spolupracovníka, ale také od člena rodiny nebo přítele.

Buďte k nim upřímní – a sami k sobě. Pokládejte otázky jako „Je tato časová osa realistická?“ a "Řídím svůj čas správně?" Cílem je vyzvat se a získat pohled zvenčí, abyste zjistili, zda jste skutečně přepracovaní. Někdy je nešťastným faktem, že prostě budete muset pracovat víc, než byste chtěli. Problémem se stává, když práce začne narušovat rovnováhu vašeho pracovního života.

Naplánujte si schůzku s manažerem

Pokud jste udělali vše pro to, abyste zmírnili své nadměrné pracovní vytížení, ale stále se utápíte v úkolech, je na čase se poradit se svým manažerem. Naplánujte si schůzku na chvíli, kdy budete mít oba dostatek času.

Chcete-li se připravit, načrtněte si seznam úkolů. Nebuďte malicherní. Nemusíte uvádět zřejmé povinnosti, jako je kontrola e-mailů nebo odpovídání na zprávy – to musí udělat každý. Jednoduše uveďte přidělené úkoly.

Přehodnoťte využití času

Na stejné schůzce se svým manažerem přehodnoťte, kolik času trávíte rutinními povinnostmi. Mohou se objevit některé zjevně časově náročné úkoly, takže se zeptejte, kolik času váš manažer očekává, že strávíte na každém z těchto projektů. Opravdu by příprava měsíční tabulky měla trvat dva dny? Pokud ano, skvělé. Pokud ne, přehodnoťte svou strategii. Zeptejte se: "Co navrhujete, abych místo toho udělal?"

Stejně tak, pokud vaše společnost upřednostňuje schůzky, věnujte nějaký čas pročesání kalendáře a oslovení těch opakujících se. Považujete tato setkání za přínosná? Přispíváte? Jste jediný, kdo může reprezentovat tým? Pokud ne, zjistěte, zda se může zúčastnit někdo jiný – nebo zda se vaše oddělení skutečně musí zúčastnit.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.