Tipy na produktivitu, které opravdu fungují

Datum publikování na HitPrace.cz: 10. 9. 2022
Tipy na produktivitu, které opravdu fungují

Stává se vám někdy, že končíte svůj pracovní den s pocitem, že jste sotva pročetli e-maily? Ve světě digitálních rušivých vlivů není snadné najít si čas na soustředění. Vzhledem k tomu, že průměrná doba pozornosti před počítačem je odhadována na pouhých 40 sekund, než se pracovník nechá zlákat virtuálním světem, není divu, že je pro nás často obtížné pohnout se a dokončit práci.

Sledujte své chování na internetu

Prvním krokem ke zvýšení produktivity v práci je přesně pochopit, jak trávíte čas. Ať už odpovídáte na e-maily, posíláte faktury, aktualizujete registrační systémy nebo přidáváte inspiraci pro interiérové dekorace na nástěnku Pinterest, mapování vašeho chování může odhalit mnohé o tom, co vytváří překážky vaší produktivity.

Minimalizujte rozptýlení

Jakmile identifikujete chování, které omezuje vaši produktivitu, kultivujte online prostředí, které eliminuje nežádoucí rozptýlení. Ve světě, kde aplikace a oznámení neustále soupeří o vaši pozornost, vám úklid digitálního pracovního prostoru pomůže soustředit se na daný úkol.

Nejprve dokončete nejdůležitější úkoly

Každý seznam úkolů bude mít některé úkoly, které jsou důležitější než jiné. Pokud se rozhodnete plnit úkoly náhodně ze seznamu, skončíte tak, že dokončíte kombinaci naléhavých i méně naléhavých úkolů, zatímco čas běží. Tento zvyk také zvyšuje vaši pravděpodobnost prokrastinace, protože je snadné ztratit pojem o čase a nakonec strávíte celý den odškrtáváním jednoduchých, méně důležitých úkolů.

Použijte pravidlo 80/20

Pravidlo 80/20 (také známé jako Paretův princip) objevil italský ekonom Vilfredo Pareto. Uvádí, že při jakékoli činnosti bude 80 procent výsledků pocházet z 20 procent úsilí. Jinými slovy, 20 procent vašich úkolů je tak zásadních, že přispívají asi 80 procenty k vašemu celkovému úspěchu v práci. Vysoce produktivní lidé se rozhodnou identifikovat, do kterých kategorií spadají jejich činnosti, a pak se snaží omezit zbývajících 80 procent svého plánu, aby maximalizovali efektivitu a zaměřili se na úkoly, které mají největší dopad.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.