3 výhody, které by měli pracující rodiče od zaměstnavatelů požadovat

Datum publikování na HitPrace.cz: 20. 8. 2022
3 výhody, které by měli pracující rodiče od zaměstnavatelů požadovat

Náš pracovní život a domácí život bývaly do značné míry odděleny, ale nárůst práce na dálku tyto bariéry rychle rozpustil. I když práce z domova může mít výhody, jako je zkrácení doby dojíždění, existují i některé nevýhody.

Když pandemie poslala kancelářské pracovníky domů, pracující rodiče a primární pečovatelé zjistili, že žonglují se simultánními rolemi na domácí frontě a zároveň vyvažují svůj výkon v práci. Někteří zaměstnavatelé si nemusí být vědomi těchto problémů, což znamená, že nyní je čas, aby rodiče a pečovatelé požadovali od svých zaměstnavatelů více, jiné a lepší výhody.

Flexibilní rozvrhy

Nyní, když jsou naše pracovní a domácí životy více integrované, může být těžké se zavázat k dodržování přísného pracovního rozvrhu 8 – 16. Organizace však zjistily, že práce na dálku může být vysoce efektivní, a používají nástroje jako Microsoft Teams, které zaměstnancům umožňují pracovat asynchronně. Promluvte si se svým šéfem o tom, zda můžete věnovat určité hodiny týmovým schůzkám a společné práci, zatímco jinak budete dodržovat svůj vlastní rozvrh.

Více dovolené

Stát určuje minimální počet dovolené. Je na každém zaměstnavateli, zda počet placených dní volna navýší. Je pravdou, že tento benefit se v pracovních nabídkách objevuje stále častěji. Pokud ne, požádejte zaměstnavatele o několik placenžých dnů volna za každý odpracovaný rok.

Pokoj pro matku

Mnoho žen se vrací na svá pracovní místa krátce po porodu. Využívají možnosti zdkrácených úvazků nebo jinak upravených smluv. Pokud jste čerstvá maminka, která chodí do kanceláře, byť jen na pár dní nebo hodin v týdnu, zeptejte se, zda vaše společnost poskytuje mateřský (také známý jako laktační nebo kojící pokoj), abyste měla soukromí a pohodlné místo ke kojení.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.