Jak opravdu zapůsobit při pracovním pohovoru

Datum publikování na HitPrace.cz: 30. 7. 2022
Jak opravdu zapůsobit při pracovním pohovoru

Kromě návštěvy zubaře je jen málo věcí v životě, které nás činí nervózními jako pracovní pohovor. V dnešní době je osobní pohovor obvykle prvním setkáním, kdy potenciální zaměstnanec promluví se skutečnou osobou. Tento „skutečný“ člověk má vaši kariéru doslova jako na dlani. Na základě této části náborového procesu určí, zda bude proces pokračovat nebo budete odmítnuti. Pokud vás přepadla nervozita, je to zcela přirozené. Mějte na paměti několik faktů, které vám mohou pomoci ten tlak zmírnit.

Pamatujte, že oni volali vám

Ze hromady životopisů, které dostali, jim něco o vás dodalo důvěru ve vaši kvalifikaci a schopnosti, aby vás chtěli lépe poznat. Tato znalost sama o sobě by vás měla povzbudit a vyzbrojit sebedůvěrou nezbytnou pro úspěšný pohovor.

Oblékněte se do tmavších barev

Světlé barvy si nechte na první neformální pátek v nové práci. U pohovoru ho však udržujte úhlední a profesionální. Pokud tak učiníte, okamžitě vytvoříte atmosféru tiché důvěry, která bude patrná z toho, jak na vás tazatel reaguje.

Zacvičte si

Jen málo věcí v životě může zvýšit vaši úroveň sebevědomí jako pořádné cvičení. Pokuste se naplánovat intenzivní cvičební rutinu co nejblíže času rozhovoru. Pokud tak učiníte, udržíte motýly ve vašem žaludku na uzdě a pomůže vám to vést rozhovor z hlediska síly a slabosti.

Večer předtím si hodně odpočiňte

Možná si říkáte: "No jó." Ale věřte tomu nebo ne, mnoho uchazečů o práci je tak nervózních, že je pro ně těžké spát a půl noci přecházejí po ložnici, pak na pohovor přijdou vyčerpaní. Není třeba říkat, jak nepříznivý může být tento stav pro pohovor.

Najezte se

Výživná snídaně zvyšuje koncentraci. Schopnost soustředit se je nezbytná pro úspěšný pohovor. A kromě toho, jen málo věcí je tak rušivých jako zvuk kručícího žaludku.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.