Ne každý má manažerské schopnosti. Jak jste na tom vy?

Datum publikování na HitPrace.cz: 23. 7. 2022
Ne každý má manažerské schopnosti. Jak jste na tom vy?

Pokud toužíte po posunu v kariéře, nemusí to být vždy jen vedoucí pozice. Dělat nadřízeného je natolik specifické, že ne každý se ve vedoucí roli najde a prosadí. Úspěch v kariéře nemusí vždy nutně znamenat manažerskou pozici, ovšem pokud se o management zajímáte, je nutné pochopit co pro vás znamená úspěch a proč hledáte změnu.

Vést tým lidí či nevést

Pokud se zajímáte o management, zjistěte, zda existuje způsob, jak se ve vaší současné společnosti posunout vpřed. Pokud tomu tak není a být vedoucím pracovníkem je pro vás důležité, možná budete muset hledat práci jinde, takže buďte připraveni na úplnou změnu. Pokud si myslíte, že jste připraveni jít vpřed, zvažte chování dobrého manažera, včetně:

  • Přebírá zodpovědnost, i když někdo z vašeho týmu udělá něco špatně.
  • Respektuje ostatní takové, jací jsou, včetně přijímání zásad rozmanitosti a inkluze.
  • Komunikuje srozumitelně, takže nikdo nemusí ptát, co máte na mysli a co očekáváte od svého týmu.
  • Tým ho považuje za důvěryhodného a cítí se dobře, když sdílí osobní i profesní informace.
  • Obratně rozděluje práci s vědomím, že nemůžete dělat vše, a uvolní svůj čas, aby se mohl soustředit na větší projekty.

Vnik do managementu

Prozkoumejte, co to znamená být manažerem. Lidé, kteří stoupají po žebříčku managementu, se obvykle pohybují v žebříčku a postupem času nakonec řídí stále více lidí. Přechod na manažerskou dráhu je velký krok a nemusí být pro vás ten pravý, pokud prostě chcete dělat něco jiného nebo vydělávat více peněz.

Jak již bylo řečeno, být manažerem může být velmi obohacující, osobně i profesionálně. Můžete příměji ovlivnit cíle a pokrok společnosti, což může zvýšit váš pocit vlastní hodnoty. Managerské pozice bývají často časově a psychiocké náročné, není proto divu, že jsou skupinou často trpící syndromy vyhoření apod.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.