Ke změně kariéry vede několik faktorů

Datum publikování na HitPrace.cz: 9. 7. 2022
Ke změně kariéry vede několik faktorů

Je jasné, že do práce chodíme především pro peníze. Můžeme slevit ze svých finančních nároků, když se objeví práce, která nás naplňuje, je kousek od domova apod. Asi největšími šťastlivci jsou ti, kteří se živí svým koníčkem. To nic nemění na tom, že do práce chodíme především z důvodu, abychom zaplatili své účty. Mít dobrou práci je skvělé, ovšem někdy přijde chvíle, kdy si uvědomíte, že chcete dělat něco jiného. Jak poznat, že je opravdu čas odejít?

Nemáte energii na pracovní úkoly, cítíte se vyčerpaní

Ať už cítíte odpor ke své práci nebo vás vysává, pracovní prostředí, můžete cítit naprostou vyčerpanost, i když dobře spíte. Je to jeden ze znaků, který naznačuje, že je čas na změnu kariéry. Pokud nemáte svou práci rádi, nebude ráda ani ona vás. Pokud vás na konci víkendu přepadají stavy úzkosti (syndrom nedělního odpoledne), je projevem toho, že se netěšíte na další den. Chronické bolesti hlavy, svalové napětí a migrény jsou příznaky, že je čas, abyste zvážili změnu kariéry.

Vaše sebevědomí se snižuje

Ani ten největší plat nesmaže špatný pocit z vaší práce, pokud ho cítíte. Vaše emocionální pohoda se naruší. Naplňující kariéra by měla zvýšit vaše sebevědomí a sebevědomí, ne naopak.

Cítíte se frustrovaní

Každý má občas chvilku, kdy se cítí „vyšťaveně“ a nic ho nebaví. Ale to by nemělo být pravidlem každý den. Možná vám jeden konkrétní úkol přijde otravný, ale když vám přijde nudná celá kariéra, pak je čas na změnu. Přetrvávající nízká hladina energie může být také známkou toho, že něco není v pořádku a pracovní kariéra potřebuje radikální změnu.

Odešli byste, kdybyste mohli?

Položte si tuto otázku. Kdybyste mohli opustit svou práci a přitom zůstat finančně zabezpečeni, udělali byste to? Pokud jste odpověděli ano, pak musíte zjistit, jak to uděláte. Najděte si své místo. Začněte přemýšlet, jak vybudovat kariéru nebo podnikání, které bude v souladu s vašimi vášněmi.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.