Jak odpovědět na otázku pohovoru „Kde se vidíš za pět let“ jako profík

Datum publikování na HitPrace.cz: 15. 6. 2022
Jak odpovědět na otázku pohovoru „Kde se vidíš za pět let“ jako profík

U pohovoru někdy náboráři kladou nezvyklé otázky a pozorují reakce uchazečů na nestandardní situace. Pak jsou tu otázky, které se u pohovorů objevují pravidelně. Otázka „Kde se vidíte za pět let“ patří k těm obvyklejším. To, že je otázka obvyklá však neznamená, že na ni je jednoduchá odpověď. Zaměstnavatelé často kladou tuto otázku jako způsob, jak lépe porozumět vašim budoucím cílům a tomu, jak tyto cíle odpovídají pozici, o kterou se ucházíte. I když možná přesně nevíte, kde chcete být v příštích několika letech, připravenost odpovědět na tuto otázku vás připraví na úspěch a pomůže vám podpořit celkově produktivní pohovor. 

Udělejte si jasno ve svých kariérních cílech Udělejte si čas na brainstorming, jaké jsou vaše kariérní cíle na příštích pět let. Chcete získat nové dovednosti? Máte zájem časem přejít na manažerskou pozici? Chcete pracovat na konkrétních projektech? Máte zájem pracovat v určitém oboru? Na tuto otázku byste také mohli odpovědět tak, že se zamyslíte nad tím, co byste rádi viděli ve svém životopisu za pět let. Chcete získat konkrétní certifikáty nebo zastávat určitou pracovní pozici? Udělejte si seznam těchto aspirací. 

Najděte souvislosti mezi svými cíli a popisem práce Abyste si pomohli spojit své cíle s prací, o kterou se ucházíte, podívejte se na popis práce a zjistěte, zda nenajdete nějaké vlastnosti a dovednosti, které již máte, stejně jako ty, se kterými chcete získat více zkušeností. To vám umožní spojte své cíle s pozicí, o kterou se u pohovoru ucházíte. 

Zeptejte se sami sebe, zda vás společnost dokáže připravit na vaše kariérní cíle Je důležité být upřímný ohledně toho, zda vás společnost, u které se ucházíte, dokáže připravit na vaše kariérní cíle v příštích pěti letech. Pokud to nejde, možná budete chtít přehodnotit pozici nebo dát zaměstnavateli předem vědět, že u dané společnosti možná nebudete alespoň pět let.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.