Výběr zaměstnavatele nemusí vždy jednoduchý. Co vše je třeba zvážit.

Datum publikování na HitPrace.cz: 5. 6. 2022
Výběr zaměstnavatele nemusí vždy jednoduchý. Co vše je třeba zvážit.

Pokud patříte mezi zodpovědné jedince, kteří jsou kvalifikovaní, mají vůli a chuť odvádět dobrou práci, můžete získat zaměstnání téměř u jakékoli zaměstnavatele. Důležité jsou i vaše schopnosti a povaha. Většina lidí žije v domnění, že si vždy zaměstnavatel vybírá zaměstnance, ovšem může to být i naopak. Dobrý zaměstnavatel je to, co potřebujete pro duševní klid a šťastné pracovní místo. 

Jaké nabízí zaměstnavatel výhody a benefity 

Nadstandardní plat a velké množství benefitů jsou známkou toho, že si zaměstnavatel svých lidí váží. Každý zaměstnanec by měl být ohodnocen dle svého pracovního zařazení a odvedené práce. Při porovnávání zaměstnavatelů vyhodnoťte celý kompenzační balíček včetně benefitů. 

Zjistěte, jaká je v organizaci fluktuace zaměstnanců 

Kromě finančních výhod hledá většina uchazečů o práci stabilitu a jistotu. Zjistěte, jak velká je ve firmě fluktuace a finanční situace. Může vám to pomoci zmírnit obavy, že o práci přijdete nebo že zaměstnavatel může skončit. 

Chování zaměstnavatele vůči zaměstnancům 

Chová se zaměstnavatel k zaměstnancům dobře? Někdy můžete najít recenze společnosti online. Hodnotí bývalí i současní zaměstnanci, zmiňují pracovní dobu, plat, chování zaměstnavatele a pracovní prostředí. Měli byste vědět, jaký je zaměstnavatel a zda pravidelně komunikuje se svými zaměstnanci. Důležitá je interakce. Vyberte si zaměstnavatele, který je otevřený a transparentní vůči svým zaměstnancům. 

Stáří firmy 

Je zaměstnavatel v oboru nový nebo nebo má za sebou již úspěšnou kariéru? Musíte zkontrolovat velikost podniku a zda existuje prostor pro pokrok. Větší společnost by vám dala lepší nástupní plat. Startupy teprve začínají a potřebují nějaký čas, aby se rozrostly. I když můžete být u zrodu úspěšné firmy, je to určitý risk.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.