Neznalost kapacity pracovní pozice připravuje firmy o miliony korun ročně

Datum publikování na HitPrace.cz: 18. 5. 2022

Výkon firmy je přímo závislý na efektivním využití kapacity a dovedností zaměstnanců. Její nastavení je hlavním úkolem každého vedoucího a manažera. Když ji nespočítá, může firmě prodělávat velké peníze. Jenže místo výpočtu často slyšíme - “To nejde spočítat, nejsme ve výrobě!” To právě není pravda. 

Co byste udělali, kdybyste získali průměrnou úsporu 150 hod na pracovníka ročně? Odpověď napište do diskuse. 

NESTÍHÁME, POTŘEBUJEME NOVÉHO ZAMĚSTNANCE 

Kolikrát jste zažili situaci, kdy na poradě vedoucí sdělí - “Nestíháme, zaměstnanci jsou přetížení, potřebujeme dalšího člověka.” Častá reakce nadřízeného pak je - “Domluvte se na HR a přijměte nového zaměstnance.” 

Slyšel jsem to mockrát. Nadřízený nemá často prostor prověřovat, jak má vedoucí nastavenou kapacitu jednotlivých členů týmu. Prostě mu věří, že to má pod kontrolou. V takovém případě vůbec nejsou položeny důležité otázky typu: Kolik mají přesčasů? Je to přetížení po celý rok nebo jen nyní? 

Kolik je Vaše kapacita? 

Když přijmete nového zaměstnance, na jak dlouho bude vytížený a na kolik procent? 

Nic takového jsem roky neslyšel. V momentě, kdy jsem tyto otázky položil bylo odpovědí často jen mlčení nebo přesčasů mají “hodně” a nebo “to nejde spočítat”. Jenže je obrovský rozdíl pro ekonomiku firmy, když máte o 1 nebo 2 lidí v týmu navíc. Jen si představte zaměstnance s čistým platem 35.000 Kč. Takto to nevypadá jako veliká zátěž. Firmu ročně takový zaměstnanec i se zapracováním a potřebným vybavením stojí až 1.000.000 Kč. Správně by měl podat takový výkon, aby vydělal více než 1 mil Kč a byl přínosem pro firmu. To je přímá odpovědnost nadřízeného. 

A tak, ačkoliv ve výrobě se počítají vteřiny práce operátorů a ladí se tak opět na vteřiny a minuty, administrativní pracovníci (THP) výpočet kapacity často nemají.


Zdroj: Vlastní cesta
Vlastní cesta byla založena jako poradenský portál určený všem poradcům a potenciálním klientům.