Co je networking a proč je tak důležitý?

Datum publikování na HitPrace.cz: 3. 5. 2022
Co je networking a proč je tak důležitý?

Networking je proces vytváření spojení a budování vztahů. Tato spojení vám mohou poskytnout rady a kontakty, které vám mohou pomoci činit informovaná kariérní rozhodnutí. Networking vám dokonce může pomoci najít neinzerovaná pracovní místa/stáže, což je pro mnoho lidí primární, ale ne jediným důvodem, proč networking podporují. Networking může probíhat ve skupině nebo jen ve dvojici. 

Proč je networking důležitý pro kariéru? 

Použití vašich kontaktů je jedním z nejlepších způsobů, jak najít novou práci nebo dokonce povýšení ve vaší současné společnosti. Proč je networking tak důležitý? Často jde o jedno klíčové slovo: doporučení. 31 procent uchazečů o zaměstnání najde nabídky prostřednictvím profesních kontaktů, zejména doporučení. Networking může otevřít dveře novým příležitostem, které by jinak mohly být mimo dosah. Navíc silný profesionální vztah může někoho inspirovat k tomu, aby váš životopis doručil na stůl náborového manažera. Díky tomu můžete vystoupit z davu a dokonce vám jednoho dne pomůže získat práci snů. Mnoho lidí předpokládá, že networking je užitečný pouze při hledání zaměstnání. Účel vytváření sítí však daleko přesahuje hledání vaší další pracovní příležitosti. 

4 důvody, proč je networking důležitý pro rozvoj vaší kariéry 

Nelze popřít, že setkání s novými lidmi může být nepříjemné. Pokud však dokážete čelit svým obavám, budete překvapeni spojeními, která můžete vytvořit se spolupracovníky, starými přáteli a ano, dokonce i cizími lidmi. 

1. Networking přispívá k vašemu sociálnímu blahobytu 

2. Networking vede k výměně nápadů 

3. Networking vám pomůže setkat se s lidmi na všech profesionálních úrovních

 4. Networking zvyšuje vaši profesionální sebedůvěru


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.