Objevte ten správný typ práce pro vás

Datum publikování na HitPrace.cz: 26. 4. 2022
Objevte ten správný typ práce pro vás

„Co chci ve svém životě dělat?“ Touto otázkou se trápí především mladí lidé, kteří se rozhodující o svém budoucím studiu. Polemizovat nad tím, zda je to velmi brzy či ne, je zbytečné. Už jen z toho důvodu, že studovat, nebo se rozhodnout ke změně kariéry můžeme v jakémkoli věku. 

K rozhodnutí pomohou čtyři jednoduché otázky 

Odpověď na tyto životně důležité otázky nelze uspěchat. 

  • Co rád dělám? Co mi dává největší pocit úspěchu a uspokojení? 
  • V čem jsem nejlepší? Jaké jsou mé talenty? Co mohu udělat lépe než mnoho jiných lidí, které znám? 
  • Jaké typy pracovních míst jsou dostupné v blízkosti mého bydliště nebo kde bych chtěl žít? 
  • Kolik peněz potřebuji právě teď vydělávat? Kolik platí různá zaměstnání a jak jsou bezpečná? Jaký potenciál mají v budoucnu platit více? 

Když najdete typ práce, která vás baví a kterou byste pravděpodobně mohli dělat dobře a ke které se můžete dostat, A která nabízí dostatečnou mzdu a jistotu, najdete cílovou práci. To je místo, kam musíte zaměřit veškeré své úsilí. 

Je některá z otázek prioritnější? 

Jejich relativní důležitost závisí na vaší situaci. Například, pokud máte právě teď velmi malý příjem, pak bude pravděpodobně nejdůležitější prioritou. Pokud si nemyslíte, že máte mnoho dovedností, pak může být vaší nejlepší volbou získat nějaké školení. Pokud nemáte spolehlivou vlastní dopravu, možná se budete chtít zaměřit na pracovní místa, které se nacházejí v blízkosti veřejné dopravy nebo kde byste mohli sdílet dopravu s ostatními. Nezapomeňte také, že každý se v průběhu času mění a vaše rozhodnutí se nyní zaměří na jeden typ zaměstnání neznamená, že situace v případě, že nemůžete využívat různé příležitosti. Existuje ideální typ práce pro každého jednotlivce? Ne. Velmi málo věcí na tomto světě je dokonalých. Každá práce bude mít své výhody a nevýhody. I lidé, kteří svou práci milují, přiznají, že se někdy v práci cítí frustrovaní nebo znudění. Nesnažte se najít perfektní práci.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.