Kdy je možné se přihlásit k trvalému pobytu v rekreačním objektu

Datum publikování na HitPrace.cz: 13. 4. 2022
Kdy je možné se přihlásit k trvalému pobytu v rekreačním objektu

Stěhujete se za prací a nebo naopak pracujete z domova a hledáte samotu u lesa? Nahlásit trvalý pobyt v původně rekreačním objektu vyžaduje splnění některých podmínek. Základem je přidělení čísla popisného, orientačního nebo evidenčního.

Dle průzkumu portálu Lundea je bydlení ve městech čím dál finančně náročnější, proto se mnoho lidí rozhoduje pro trvalý pobyt na vesnici nebo na samotě. A tak se původně rekreační objekty stále více využívají pro běžné bydlení. Další skupinou jsou lidé, kteří odcházejí do důchodu a chtějí svůj zasloužený odpočinek trávit v klidu a pohodě.

  • Pokud se vzdáte bydlení ve městě a rozhodnete se pro změnu trvalého pobytu, pak je zapotřebí vědět, co to obnáší.

Jednou z otázek například je, kdy je zapotřebí, aby měla nemovitost číslo popisné a kdy postačí číslo evidenční. Podle právních úprav je dáno, že každý občan může mít nahlášený pouze jeden trvalý pobyt a je nutné, aby byl objekt označen číslem popisným, evidenčním nebo orientačním. Tento objekt musí také splňovat další podmínku. Musí být určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

  • Řešení se ale najde i v případě, že některou podmínku nelze splnit.
  • Pak je možné se přihlásit k trvalému pobytu na místně příslušném obecním úřadu.

Pomoci může kolaudace

Další možností je nechat objekt k trvalému pobytu zkolaudovat. Jestliže dům neodpovídá podmínkám a kolaudace tedy není možná, můžete tento problém vyřešit rekonstrukcí, pořízením nového nábytku a potřebnými úpravami. V případě větších stavebních úprav vám může pomoci hypotéka Finanční patron. Čekat, až naspoříte příslušnou částku by mohlo váš sen o bydlení na chalupě nebo chatě zbytečně oddálit. Až bude tedy vyřízená půjčka, můžete si začít plnit svůj sen a pomalu se chystat ke stěhování.

Kdy je přiděleno číslo popisné

Číslo popisné bude budově přiděleno na základě kolaudačního rozhodnutí pro objekt určený k bydlení nebo jinému účelu. Číslo popisné přiděluje obecní úřad. K tomu je zapotřebí mít kromě kolaudačního rozhodnutí také geometrický plán a doklad, který dokazuje, že je budova ve stavu vhodném pro užívání.

  • Možná, že se vám zdá, že toho vyřizování pro možnost bydlet trvale v původně rekreačním objektu je celkem dost.
  • Splněný sen za to ale jistě stojí.

HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.