Jak být sympatickým kolegou, který je v kolektivu oblíbený

Datum publikování na HitPrace.cz: 15. 3. 2022
Jak být sympatickým kolegou, který je v kolektivu oblíbený

Jsou lidé, kteří nestojí o „kamarádíčkování“ s kolegy a spíše se jim straní. Na druhou stranu je evidentní, že nejvíce přátel si hledáme právě v práci. Být v pracovním kolektivu oblíbeným je celkem přirozené, nikdo nechce trávit hodiny denně separovaný od všeho dění, které se netýká práce. Zvýšit svou oblíbenost u kolegů není obtížné, když víte, jak na to. 

Poznejte své kolegy 

Vycházet se svými spolupracovníky je zásadní. Udělejte si čas zeptat se kolegů na jejich víkend a zajímejte se o jejich mimopracovní život. Usmívejte se. Snažte se zapamatovat si jména jejich dětí a mluvte o jejich zálibách. Buďte vtipní. Chatování se svými spolupracovníky a přátelské chování obecně povede k tomu, že budete sympatičtí a vytvoříte si skvělý vztah se zbytkem vašeho týmu.

 Nebuďte dotěrní 

Být přátelský je jedna věc. Být dotěrný je něco jiného. Ve snaze být sympatičtější se vyhněte příliš osobním otázkám a uvědomte si osobní prostor každého. Dostat se do bubliny kolegy může být invazivní a trapné a je to jistý způsob, že se vám začne v jídelně vyhýbat. 

Buďte týmovým hráčem 

Vy a vaši kolegové možná pracujete na různých projektech, ale všichni usilujete o společný cíl – úspěch organizace. Pochvalte své spolupracovníky, když odvedou skvělou práci, nenechávejte své pracovní povinnosti na nich a nabídněte pomoc, když máte volnou chvilku. 

Nebuďte vševědoucí 

Je tenká hranice mezi nabízením užitečných návrhů a tím, že budete každého z vašich spolupracovníků štvát s tím, že víte vše nejlépe. Možná si myslíte, že způsob, jakým Jan eviduje účty, je kontraproduktivní, nebo máte pocit, že způsob, jakým Kamila po telefonu oslovuje klienty by mohl být lepší – ale trvat na tom, aby zkoušeli věci „po vašem“, z vás může udělat neoblíbeného kolegu.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.