Co je coworking a jak funguje?

Datum publikování na HitPrace.cz: 20. 1. 2022
Co je coworking a jak funguje?

Coworking je termín používaný k popisu pracovního uspořádání, ve kterém se lidé z různých týmů a společností setkávají, aby pracovali v jediném sdíleném prostoru. První coworkingové prostory se začaly objevovat na počátku roku 2000. Přilákaly většinou samostatně výdělečně činné osoby na volné noze a webové podnikatele, kteří hledají alternativu k práci z kaváren, obchodních center a domácích kanceláří. 

Co je to coworkingový prostor? 

V nejjednodušším smyslu je coworkingový prostor prostředí, které je navrženo tak, aby vyhovovalo lidem z různých společností, kteří přicházejí pracovat. Coworkingový prostor se vyznačuje sdíleným zázemím, službami a nástroji. Sdílení infrastruktury tímto způsobem pomáhá rozložit náklady na provoz kanceláře mezi členy, ale coworkingové prostory jsou více než jen způsob, jak snížit režii. Coworkingové prostory jsou komunitní centra, centra pro spolupráci a sociální prostory, kde se mohou setkávat pracovníci z různých prostředí, aby sdíleli odborné znalosti a objevovali nové nápady. Coworking má společné kořeny sahající až k prvním „hackerspaces“ v Evropě a dnešní coworkingové prostory si zachovávají silný sociální aspekt. 

Výhody coworkingového prostoru 

Větší flexibilita. Většina coworkingových prostor nevyžaduje, abyste se zavázali k dlouhodobé smlouvě. 

Smysl pro komunitu. Coworking byl vytvořen, aby pomohl začínajícím webovým podnikatelům uniknout dřině a izolaci práce z domova. Coworkingový prostor vás spojí se skupinou stejně smýšlejících profesionálů. 

Zvýšená produktivita. Sdílení coworkingového prostoru s partou motivovaných a soustředěných spolupracovníků je jistý způsob, jak zvýšit svou vlastní produktivitu. 

Více kreativity. Jsme kreativnější, když jsme kolem jiných lidí. 

Nižší náklady. Jednou z hlavních výhod coworkingového prostoru je vyšší nákladová efektivita. Sdílením věcí, jako jsou kancelářské prostory, recepční služby, internet a tiskárny, se zaměstnanci z jiných společností, se podniky s omezeným rozpočtem mohou vyhnout poplatkům za služby a ušetřit mnoho běžných režijních nákladů spojených s dlouhodobým pronájmem nemovitostí.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.

Autor článku: Martina Novotná
Copywriterka specializující se na témata spojená s pracovním trhem a personalistikou. Pro pracovní portál HitPrace.cz píše články již od roku 2017.