Po rekordním roce čelí Bitcoin nejistému roku 2022

Datum publikování na HitPrace.cz: 11. 1. 2022
Po rekordním roce čelí Bitcoin nejistému roku 2022

Cena bitcoinu dosáhla v roce 2021 rekordních hodnot díky podpoře tradičních financí. Odborníci na kryptoměny se ale snaží předpovědět, jak to s tímto volatilním sektorem dopadne v příštím roce.

Cena bitcoinu dosáhla v roce 2021 rekordních hodnot díky podpoře tradičních financí. Odborníci na kryptoměny se ale snaží předpovědět, jak to s tímto volatilním sektorem dopadne v příštím roce.

Poté, co bitcoin od prosince 2020 do dubna více než ztrojnásobil svou hodnotu na 60 000 dolarů, ztratil podle agentury AFP část svého lesku a s novým rokem se obchoduje za méně než 50 000 dolarů.

"Současná rozkolísaná a bezsměrná cenová akce s možností dalšího tlaku směrem dolů vnesla na trh digitálních aktiv velkou nejistotu," poznamenal Loukas Lagoudis, výkonný ředitel investičního fondu ARK36 zaměřeného na kryptoměny.

Dodal však, že "trvalé přijetí digitálních aktiv institucionálními investory a jejich další integrace do starších finančních systémů budou hlavními hnacími silami růstu kryptografického prostoru" během roku 2022.

Růst bitcoinu v roce 2021 se shodoval s rostoucím apetitem Wall Street po kryptoměnách.

Rekordní hodnota v dubnu nastala s burzovním debutem kryptoměnové burzy Coinbase.

Říjnový vrchol nad 66 000 USD následoval po uvedení bitcoinového futures fondu obchodovaného na burze (ETF), tedy typu finančního nástroje, na newyorskou burzu.

Šéf společnosti Tesla Elon Musk napomohl růstu - a poklesu - trhu kontroverzními tweety o kryptoměnách. Zapůsobil také zářijový krok Salvadoru, který bitcoin uznal za zákonné platidlo.

Tlak však vyvolal zásah Číny proti obchodování s kryptoměnami a jejich těžbě, zatímco bitcoin tíží riziko širších regulačních opatření, například z Evropy a Spojených států.

Podle specializovaného webu CoinGecko má sektor kryptoměn tržní hodnotu v celkové výši 2,36 bilionu dolarů, přičemž bitcoin má dohromady hodnotu 900 miliard dolarů.

Turecký parlament brzy začne projednávat návrh zákona, jehož cílem je regulovat trhy s kryptoměnami.

Podle návrhu, který připravili zákonodárci vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), budou fyzické a právnické osoby, u nichž bude zjištěno, že působí jako poskytovatel služeb v oblasti kryptoaktiv bez získání povolení, odsouzeny k trestu odnětí svobody na tři až pět let.

V Turecku má účty na kryptoměnových platformách více než 5 milionů lidí. Mustafa Elitaş a Mahir Ünal, vedoucí parlamentní skupiny AKP, se tento týden setkali se zástupci kryptoměnových platforem v zasedacím sále komise pro plánování a rozpočet.

Setkání se zúčastnili také vysocí úředníci ministerstva financí a státní pokladny, Agentury pro bankovní regulaci a dohled (BDDK), Rady pro vyšetřování finanční kriminality (MASAK) a turecké centrální banky.

Dne 27. prosince MASAK uložil společnosti Binance, neboli BN Teknoloji, pokutu ve výši 8 milionů tureckých lir (téměř 634 000 USD), což byl první krok dohledového orgánu proti kryptoměnové platformě.

Turecká společnost Binance uvedla, že "otevřeně" komunikuje a spolupracuje s regulačními a dozorovými orgány a že usiluje o "vytvoření udržitelného, zdravého a bezpečného ekosystému".

Zákaz používání kryptoměn k provádění plateb, který centrální banka zavedla v reakci na tvrzení, že tyto transakce jsou příliš rizikové, vstoupil v platnost 30. dubna.

Dne 4. května MASAK vydal příručku pro poskytovatele služeb v oblasti kryptoaktiv. Podle těchto pokynů jsou nejlepší kryptoměnové obchodní platformy oprávněny ověřovat totožnost účastníků, hlásit podezřelé transakce a obchodování ve velkém objemu. Při neplnění těchto povinností by společnostem provozujícím kryptografické burzy mohla MASAK uložit pokutu a v případě opakování by jejich majitelé mohli být trestně stíháni.

Denní objem obchodů na Binance, největší kryptoplatformě v Turecku, se podle CoinGecko pohybuje kolem 320 milionů dolarů. V Turecku má sídlo více než 30 kryptoměnových platforem.


HitPrace.cz
Platforma pro spojení zaměstnavatelů s uchazeči o zaměstnání.